Hyppää sisältöön

Vuoden Markku on soutava politiikan tutkija Suomen Turusta

Suomen suurin etunimiyhdistys, Markku-liitto, perustelee Markku Jokisipilän valintaa älykkyydellä ja huumorintajulla.

Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Suomalainen Markku-liitto (siirryt toiseen palveluun) on valinnut Vuoden Markuksi 2017 Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan, valtiotieteen tohtori Markku Jokisipilän (s. 1972). Hänet tunnetaan aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana, kirjoittajana ja politiikan kommentaattorina.

Markku-liiton valintaperusteissa mainitaan Jokisipilän aktiivisuus sekä yhteiskunnan että urheilun parissa.

Sanavalmis, älykäs ja huumorintajuinen nuorehko Markku on parasta mainosta markkuudelle.

Markku-liitto

– Sanavalmis, älykäs ja huumorintajuinen nuorehko Markku on parasta mainosta markkuudelle, jonka lippua Markku-liitto on nyt kolmatta vuosikymmentä hulmutellut. Palkitsemisessa huomioitiin, että Markku J. on myös MM-tasolle asti ansioitunut soutaja, jolla on aironsa vedessä lajin valmentajana, päättäjänä sekä TV-selostajana, todetaan Markku-liiton tiedotteessa.

Suomen suurin etunimiyhdistys kokoontuu perinteisesti nimipäivän merkeissä Söörmarkun kylälle, Porin Noormarkkuun. Vuoden Markku valittiin nyt 21. kerran. Ensimmäiseksi Vuoden Markuksi valittiin vuonna 1997 elokuvaohjaaja Markku Pölönen. Sen jälkeen tunnustus on myönnetty (siirryt toiseen palveluun) muun muassa poliisiylijohtajalle, curlingmestarille ja usealle muusikolle.

Tilaisuudessa on tapana myös lyödä ritarityyliin uusia Markku-liiton jäseniä Söör Markuiksi.

Markku Jokisipilä lyötiin Söör Markuksi Söörmarkun nuorisoseurantalossa. Vuoden Markku sai vastaanottaa myös Mars Nousee -palkinnon. Kuva: Markku-liitto

"Tätä saavutusta minulta ei saa koskaan pois"

Politiikan tutkija Markku Jokisipilä, joka esittäytyy Twitter-sivullaan ironisesti 'kaiken maailman dosentiksi', kertoo olevansa otettu kaimojensa huomiosta.

– Kyllähän tämä tuntuu hienolta ja pistää nöyräksi. Suomen historiassa lähes 50 000 miestä on saanut nimekseen Markun, ja heitä taitaa olla edelleen elossa yli 30 000. Onhan se saavutus päästä tämän joukon kärkeen, Jokisipilä toteaa.

– Siteeraisin tässä yhteydessä Pertti Karppista, joka aikanaan pohti omaa olympiakultaansa sanomalla, että maailmanmestareita tulee joka vuosi, mutta olympiavoittaja on ikuinen. Vaikka Vuoden Markkuja valitaankin joka vuosi, niin suhtaudun samalla tavalla kuin Karppinen: tätä saavutusta minulta ei saa koskaan pois. Tulen olemaan Vuoden Markuksi nimetty henkilö lopun elämääni.

Suomen historiassa lähes 50 000 miestä on saanut nimekseen Markun. Onhan se saavutus päästä tämän joukon kärkeen.

Markku Jokisipilä

Ensimmäisen kerran nimipäiväjuhlan historiassa jaettiin myös Markku-liiton erikoistunnustus markkumaisista hyvistä teoista. Sen sai vastaanottaa Porin kaupunki-ilmettä kohentanut Markku Tanttinen, joka tunnetaan Pensselisetänä. Hän on muun muassa maalannut oma-aloitteisesti Porin Etelärannan kaiteet.

Markut Tuomiokirkon portailla Helsingissä kesällä 2012. Kuva: markkuliitto.fi
.
.