Tässä hallituksen puolivälitoimet: 100 miljoonaa turvallisuuteen ja päivähoitomaksujen alentamiseen

Myös huippututkimus ja koulutus saavat lisää rahaa. Työttömyysturvaa uudistetaan ottamalla käyttöön aktiivimalli.

hallituspolitiikka
Valtiovarainministeri Petteri Orpo, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa Helsingissä 24. huhtikuuta 2017.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa Helsingissä 24. huhtikuuta 2017.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus satsaa 100 miljoonaa euroa sisäiseen turvallisuuteen. Lisärahaa saavat puolustusvoimat, poliisi, rajavartiosto ja suojelupoliisi.

Samalla summalla alennetaan lasten varhaiskasvatuksen maksuja ja koulutetaan päiväkoteihin lisää henkilökuntaa, pääministeri Juha Sipilä (kesk.)kertoi puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa.

6 700 perheitä siirtyy nollamaksuluokkaan, ja myös monen pieni- ja keskituloisen perheen maksut alenevat. Päivähoidon korkein maksu on nyt 290 euroa kuukaudessa.

– Tämä on yksi tärkeimmistä toimista kannustinloukkujen puolella, Sipilä totesi.

Työtön voi välttää omavastuupäivät olemalla aktiivinen

Työvoiman alueellista liikkuvuutta helpotetaan, jotta työllisyysaste saadaan nostettua tavoiteltuun 72 prosenttiin. Verovapaiden päivärahojen aikarajaa pidennetään ja liikkuvuusavustusta laajennetaan.

Työvoimahallinto saa 50 miljoonaa euroa muun muassa työttömien aktivointitoimien toteuttamiseen. Muista työllisyystoimista mainitaan työttömien omavastuupäivien lyhentäminen kahdella päivällä työttömyyden alussa. Yli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen työttömyysturvaan tulisi yksi kuukausittainen omavastuupäivä, jonka voisi välttää olemalla aktiivinen. Aktiivimalli koskisi ansiosidonnaista ja perusturvaa.

Itsensä työllistäjien työttömyysturvaan tehdään parannuksia. Lisäksi nollatuntisopimuksiin on tulossa selkeät pelisäännöt lakiin.

Hallitus aikoo myös säätää lain henkilökohtaisesta konkurssista. Tällä helpotetaan konkurssin tehneiden yrittäjien tilannetta. Yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuta lyhennetään myös päivän verran.

Huippututkimukseen suursatsaus

Tutkimukseen ja koulutukseen panostetaan kaikkiaan 400 miljoonaa euroa. Tekes saa 70 miljoonaa ja Suomen Akatemia 50 miljoonaa euroa. Ammatilliselle koulutukselle annetaan 80 miljoonaa euroa osaamiskeskuksen perustamiseen.

Hallitus toteuttaa myös lukiouudistuksen. Peruskoulut saavat 15 miljoonaa euroa tasa-arvon vahvistamiseen. Rahaa kohdennetaan haasteellisempien alueiden kouluille esimerkiksi erityisopetukseen ja opetusryhmien pienentämiseen. Opintotukeen on tulossa 75 euron huoltajakorotus.

– Emme ole unohtaneet heikompiosaisia. Opiskelijoiden huoltajakorotus on hyvin konkreettinen kädenojennus nuorille. Me myös korotamme eläkkeensaajien hoitotuen perustasoa, ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi.

Asumistuki sidotaan elinkustannusindeksiin, ei enää vuokraindeksiin. Tämän ja kuntakohtaisen vuokrakaton uskotaan taittavan vuokrien nousua ja asumistukikulujen kasvua. Asumistukeen kuluu tällä hetkellä noin hetkellä kaksi miljardia euroa.

Hallitus käynnistää myös koko sosiaaliturvan uudistamisen tähtäävän selvityksen, joka valmistuisi alkuvuonna 2019.

Nuorten syrjäytymisen estämiseen annetaan 45 miljoonaa euroa. Yritysten vientitoimintaa ja matkailun edistämistä tuetaan 50 miljoonan euron lisärahoituksella.

Ministerijoukko kasvaa kolmella

Hallitus on päättänyt kasvattaa ministerien määrää kolmella. Kokoomus saa oikeusministerin salkun. Kulttuuri- ja liikunta-asiat siirtyvät kokoomukselta perussuomalaisille.

Keskusta ei ole vielä päättänyt, miten Kimmo Tiilikaisen maatalous-, ympäristö- ja asuntoministerin salkku jaetaan.

Sipilä: Kiitos hyvästä lahjasta

Hallitusohjelmassa sovittiin 10 miljardin euron kestävyysvajeen kiinni kuromisesta. Tästä neljä miljardia toteutetaan säästöinä ja neljä miljardia uudistuksina. Loput kaksi miljardia saadaan kasaan eri työllisyyystoimilla.

Pääministeri Sipilä totesi näiden hallituksen tavoitteiden täyttyvän, jos talouskasvussa päästään kahden prosentin kasvu-uralle.

Puoliväliriihen ensimmäisen päivänä löytyi sopu vielä uupuneesta miljardin euron säästöistä kunta- ja julkiseen talouteen. Miljardi pitäisi saada kokoon eri keinoilla ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Sote- ja maakuntauudistuksen lasketaan tuovan kolmen miljardin euron säästöt.Neljän miljardin uudistuspotissa on mukana myös lukuisa määrä muita uudistuksia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kiitteli kehyspäätöstä, ja onnitteli tiistaina syntymäpäivää viettävää pääministeri Sipilää.

– Kiitos hyvästä lahjasta, kehyspäätöksestä, Sipilä myhäili.

– Kyllä tämä on hyvä lahja. Tässä yhdistyy vastuullinen taloudenhoito ja vahva katse tulevaisuuteen, Orpo kuvaili.

Ulkoministeri Soini totesi perään, että tämän parempaan ei pysty.

Eilen päätettiin myös apteekkisääntelyn joustoista ja ammatillisen koulutuksen uudistamisesta. Apteekkitoiminta säilyy luvanvaraisena, mutta apteekkien toimipistelupien määrä nousee.

Lue myös:

Hallitus jää kärkitavoitteestaan – näillä keinoilla hallitus pyrkii nostamaan työllisyysastetta

Ministeriruletti pyörähti käyntiin – tältä näyttää uusi ministerijako

Analyysi: Sipilän hallitus jännittää perussuomalaisten johtajavaalia

Hallitus yrittää taklata nuorten syrjäytymistä 45 miljoonalla eurolla

28.4 klo 7.40 Korjattu ja tarkennettu: 4 miljardin säästöistä ja 4 miljardin uudistuksista päätettiin jo hallitusneuvotteluissa ei puoliväliriihessä, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.