1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat määräsi 20 prosentin tullit kanadalaiselle puulle – ”Suomessa sahat ovat olleet huolissaan”

Kanada ja Yhdysvallat ovat kiistelleet sahatavarakaupasta jo vuosia. Donald Trump on myös luvannut kireämpää kauppapolitiikkaa.

puuteollisuus
Kuorma-auto kuljettaa tukkilastia. Taustalla näkyy vuoristoista maisemaa ja järveä.
Yhdysvallat asettaa tuontitulleja kanadalaiselle puutavaralle. Metsätalous on Kanadan suurin teollisuudenhaara.Barbara Walton / EPA

Yhdysvallat aikoo määrätä tulleja kanadalaiselle sahatavaralle, kauppaministeri Wilbur Ross kertoo. Yhdysvaltojen mukaan Kanada tukee puun vientiä luvattomilla tukiaisilla.

Tullit koskevat Kanadasta tuotavaa havusahatavaraa, jota käytetään pääasiassa rakentamiseen. Tullit ovat suuruusluokaltaan 3–24 prosentin välillä. Keskimäärin ne ovat 20 prosentin suuruisia.

Tullit vaikuttavat vientituotteisiin, joiden arvo on yli viisi miljardia dollaria vuosittain.

Yhdysvallat ja Kanada ovat kiistelleet sahatavarakaupasta jo pitkään. Yhdysvaltain sahateollisuus on syyttänyt kanadalaisia yrityksiä epäreilusta kilpailusta ja on vaatinut niiden tuotteille tulleja.

Kiistaa on käsitelty vuosien varrella muun muassa maailman kauppajärjestö WTO:ssa.

Kilpailua voi kiristyä Kiinassa

Metsäteollisuus ry:n kauppapolitiikkapäällikkö Eeva Korolainen sanoo, ettei Yhdysvaltojen päätöksellä ole suoraa vaikutusta suomalaisen puun vientiin.

Välillisesti tullit voivat kuitenkin vaikuttaa, jos Kanadan tuotteita siirtyy nyt Yhdysvaltojen sijaan muille markkinoille.

– Kanada vienti voi hakeutua esimerkiksi Kiinan markkinoille kilpailemaan Suomen viennin kanssa. Se kiristää kilpailua.

Esimerkiksi kuusta on viety Kiinaan entistä enemmän Suomesta. Sitä käytetään etenkin huonekalujen valmistukseen.

– Sahat ovat olleet huolissaan, Korolainen sanoo

Toisaalta kanadalaisille tuotteille asetetut tullit voivat myös hyödyttää Suomen vientiä Yhdysvaltoihin, sillä suomalaisesta sahatavarasta tulee kilpailukykyisempää.

– Yhdysvallat on koko metsäteollisuuden kolmanneksi suurin markkina-alue. Päätös voi avata markkinoita suomalaisille tuotteille.

"Voi olla ennusmerkki tulevasta"

Korolainen sanoo, että Metsäteollisuus ry ei ole tehnyt erityisiä varautumissuunnitelmia Trumpin hallinnon mahdollisen kireämmän kauppapolitiikan varalle.

– Olemme seuranneet tilannetta tiiviisti. Kaikki riippuu siitä, lähteekö Trump toteuttamaan vaalilupauksiaan vai estääkö poliittinen koneisto protektionistisemman politiikan.

Liian pitkälle meneviä päätelmiä sahatavaran tulleista ei Korolaisen mukaan kannata tehdä. Kiista sahatavarasta on jatkunut pitkään, eikä päätöksellä välttämättä ole paljoakaan tekemistä Trumpin poliittisen linjan kanssa.

–Tämä voi olla ennusmerkki siitä, mitä on tulossa, mutta sitä ei pidä ylitulkita, Korolainen sanoo.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi