Hyppää sisältöön

Saksalainenkin sen tietää: "Sauna rauhoittaa ja tekee ihmisistä tasa-arvoisia"

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi toi saksalaisartistin rakentaman saunan Brysselin ytimeen, Euroopan parlamentille.

Taiteilija Dida Zende (oik.) lämmittää paloautoon rakentamaansa saunaa Euroopan parlamentin edustalla. Kuva: Petri Raivio / Yle

BRYSSEL Luxemburgin aukion reunalle Euroopan parlamentin edustalle on pysäköity vanha saksalainen paloauto. Auton takaosaan on rakennettu puinen sauna, ja sen ympärille on pystytetty keinotekoinen koivikko.

Saunan rakentanut saksalaistaitelija Dida Zende lisää koivuhalkoja kiukaan pesään. Onko lämpötila saksalainen vai suomalainen?

– Lähinnä saksalainen, Zende sanoo. Aamupäiväsaunaan on tullut toimittajia etupäässä Espanjasta, Italiasta ja  Saksasta.

Suomen Benelux-maiden kulttuuri-instituutti on tuottanut saunan parlamentille Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sauna on avoinna yleisölle kolmena iltana, joista kahtena siinä saunotetaan europarlamentaarikkoja.

Mobiilisaunan edustalle on pystytetty keinotekoinen koivikko. Kuva: Petri Raivio / Yle

– Sauna rauhoittaa ja tekee ihmisistä tasa-arvoisia. Ei ole väliä sillä, mistä olet kotoisin, miltä näytät tai mihin puolueeseen kuulut, Zende sanoo.

Hän rakensi Firefit-paloautosaunan Suomessa Helsingin kulttuuripääkaupunkivuotta varten vuonna 2012. Sen jälkeen sauna on kierrellyt eri puolilla.

Sisällä saunassa lämpötila on kohonnut 85:een asteeseen. Keskustelu aaltoilee suomalaisesta saunadiplomatiasta Ranskan vaalien ensimmäisen kierroksen tulokseen.

Löylyhuone on hapekas ja valoisa. Puku- tai peseytymistiloja paloautossa ei ole, vaan koivikon katveeseen on pystytetty telttakankaasta pukukopit ja puhelinkopin kokoinen suihkukaappi, jonka hanasta tulee pelkkää kylmää vettä.

Paloautosauna rakennettiin alunperin Helsingin kulttuuripääkaupunkivuotta varten 2012. Kuva: Petri Raivio / Yle

Korjattu 26.4. klo 22:43: Sauna oli auki kaikille kolmena iltana, ei vain yhtenä.

.
.