Analyysi: Sipilän hallitus jännittää perussuomalaisten johtajavaalia

Hallituspuolueiden kuntavaalitappiot ja perussuomalaisten lähestyvä puheenjohtajan vaihtuminen varjostivat hallituksen puolivälitarkastelua, arvioi politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

politiikka
Timo Soini ja Juha Sipilä.
Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Toukokuun 29. päivänä kahden vuoden ikään ehtivällä Sipilän hallituksella on edessä kimurantti kesä. Vajaat kaksi viikkoa synttärien jälkeen hallituksen kohtalo on perussuomalaisten puoluekokouksen käsissä.

”Ei ole aihetta hermostumiseen", torjui puoluekokoushermoilua kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puoliväliriihen kynnyksellä.

”Johto on vaihtumassa, mutta on tässä jonkun muunkin puolueen johto vaihtunut välillä”, kuittasi pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä epäilyt puoliväliriihen päätösten kestävyydestä.

Petteri Orpon nousu kokoomuksen johtoon Alexander Stubbin tilalle on hieman eri asia kuin vaikkapa Jussi Halla-ahon valinta Timo Soinin seuraajaksi.

Kädet ristissä Sampo Terhon puolesta

Keskustan ja kokoomuksen johtajat vakuuttavat yhteen ääneen, että toisen puolueen johtajavalintoihin ei puututa. Kädet ristissä toivotaan kuitenkin Sampo Terhon voittoa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana Sampo Terho on ollut uskollinen Timo Soinille. Puoluejohtajana Terho on vielä arvoitus. Monet muistavat, että vuoden 2009 eurovaaleissa halla-aholaiset tukivat Terhoa.

Sipilän hallituksen jatkolle valoa antaa se, että Terho on sitoutunut hallitusohjelmaan. Halla-aho sen sijaan tuomitsi hallitusneuvottelujen tuloksen heti tuoreeltaan, eikä hän aio hypätä ministeriksi Sipilän-Orpon laivaan.

Kokoomus voitti salkkujen uusjaossa

Perussuomalaiset ja kokoomus löysivät puoliväliriihessä ratkaisun ministerisalkkujen uusjakoon.

Pääministeri Sipilä kertoi heittäneensä pallon ministeriasiassa hallituskumppaneille jo viime syksynä. Perussuomalaisten hallitusneuvotteluissa saama oikeus- ja työministerin salkku oli käynyt yhdelle ministerille liian raskaaksi.

Hallituksen sisäisessä väännössä kokoomus selviytyi voittajaksi. Perussuomalaiset luovuttaa kokoomukselle oikeusministerin salkun ja saa vaihtokaupassa kulttuuri- ja urheiluasiat kokoomuslaisen opetusministerin salkusta.

Keskusta säilyttää nykyiset salkkunsa ja voi jakaa maatalous- ja ympäristöministerin salkun kahdelle ministerille. Näin hallituksen poliittiset voimasuhteet pysyvät ennallaan.

Puolueet päättävät ministerinimistä myöhemmin, mutta salkkujen uusi jako avaa ministeripaikan esimerkiksi perussuomalaisten Sampo Terholle, jos hän haluaa mennä hallitukseen ennen kesäkuun puoluekokousta. Terholle sopii hyvin, että kulttuuri- ja urheiluministeri saa ulkoministerin salkusta Eurooppa-asiat.

Aito porvarihallitus varalla varastossa

Perussuomalaiset äänestävät Jyväskylän puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa käytännössä myös perussuomalaisten hallituksessa jatkamisesta.

Keskustalla ja kokoomuksella on eduskunnassa yhteensä 86 kansanedustajaa. RKP:n ja kristillisdemokraattien tuella saadaan raavituksi kasaan101 kansanedustajaa, joka riittää niukin naukin enemmistöhallituksen pohjaksi.

Perussuomalaisten jättämien ministerisalkkujen uusjaossa valttikortit olisivat hallituksen pienillä vaa’ankielipuolueilla ja kuntavaalien ykkösellä kokoomuksella. Keskusta joutuisi tinkimään uusien vaalien pelossa ja vaakalaudalle voisi joutua myös maakunta-sote.

Eduskunnassa neljän puolueen aito porvarihallitus saisi vastaansa opposition, jossa punavihreiden ja halla-aholaisten olisi varmasti vaikea löytää yhteistä tahtia.