1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhlarahalautakunnan puheenjohtaja: Juhlarahan aiheesta esitettiin tarkka kuvaus Orpolle

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi tänään, ettei kiinnittänyt tarpeeksi huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan.

Kotimaan uutiset
raha
Suomen Rahapaja

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on nähnyt tarkat kuvat kaikista 100-vuotisjuhlarahasarjan kolikoista. Kuvien lisäksi sarjan asetusesityksessä oli tarkka kuvaus juhlarahan aiheesta, kertoo sarjan tilauksesta päättäneen juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, emeritusprofessori Tapio Yli-Viikari.

Esitys juhlarahojen tilaamisesta tehtiin Yli-Viikarin mukaan yksimielisesti.

Pikavauhtia haudatulla juhlarahasarjalla yritettiin tuoda juhlarahainstituutio tähän päivään, Yli-Viikari sanoo.

Kohu pyörähti tiistaina aamupäivällä käyntiin, kun selvisi, että sarjan ensimmäisessä kolikossa on kuva sisällissodan teloituksesta. Kolikon toisella puolella on kuva Olympiastadionista. Sarjan on tehnyt taiteilija Ilkka Suppanen.

– Ilkka Suppasen esittämä konsepti meille on kaikkea muuta kuin mitä kohu antaa aiheen ajatella. Rahasarjan idea on rohkea siinä, että se ottaa esille rahan toisella puolella kipeitäkin käännekohtia meidän 100-vuotisessa historiassamme, kääntöpuolella esitetään vastaavasti kyseisen aikakauden saavutuksia, Yli-Viikari kertoo.

Yli-Viikari pitää Suppasen kokonaisuutta yhtenä merkittävimmistä hänen aikanaan tehdyistä juhlarahoista. Lautakunta on tilannut vajaa sata juhlarahaa Yli-Viikarin puheenjohtaja-aikana.

– Tiesimme, että meillä on hyvin voimakkaat kuvat. Kuvien takana on kuitenkin sanoma, joka on eteenpäin katsova. Rahalla on aina kaksi puolta. Nyt kohu on noussut kun katsotaan vain sitä puolta, joka esittää yhteiskuntamme historiallisia haasteita. Rahan toisella puolella tuodaan esiin saavutuksia, joista voimme olla ylpeitä.

– Yhdessä nämä kaksi puolta ovat taiteilijan näkemys itsenäisyytemme vaiheista, Yli-Viikari kuvaa.

Lue seuraavaksi