Ministeriruletti pyörähti käyntiin – tältä näyttää uusi ministerijako

Jokainen puolue saa salkkujen uusjaossa yhden uuden ministerin. Nimet ratkeavat lähipäivien aikana.

Kehysriihi
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Hallitus on päättänyt lisätä ministerien määrää kolmella. Salkkujen sisällöstä kerrottiin puoliväliriihen päättäneessä tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen työläimmiksi katsotut salkut jaetaan, ja ministerimäärä nousee seitsemääntoista.

Kokoomus saa perussuomalaisten työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmiltä irrotettavan oikeusministerin salkun. Perussuomalaiset saa vastineeksi kulttuuriasiat, jotka kuuluvat kokoomuksen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle. Kulttuurin- ja urheilun lisäksi uuden perussuomalaisministerin vastuulle kuuluu tähän mennessä ulkoministeri Timo Soinin vastuulla olleet Eurooppa-ministerin tehtävät.

Myös keskustan maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen työlääksi katsottu salkku jaetaan kahtia. Tiilikaisella on vastuullaan maatalous-, ympäristö- ja asuntoasiat. Tarkemmasta jaosta Tiilikaisen ja uuden ministerin tehtävien välillä päätetään keskustan sisällä lähiaikoina.

Puolueet päättävät ministereistä pian

Keskustassa vahvoilla uudeksi ministeriksi on pitkäaikainen kansanedustaja Jari Leppä, joka toimii tällä hetkellä maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana. Leppä kertoi hallitusta muodostettaessa olleensa Sipilän ministerilistalla pitkään. Tällä kertaa salkku voi osua kohdalle.

Leppä on kesällä jäämässä joka tapauksessa pois maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä, kun hallituskauden alussa sovitun mukaisesti puheenjohtajaksi vaihtuu kansanedustaja Anne Kalmari.

Puoluejohto on ministerinsalkkuja jaettaessa jonon kärjessä. Tällä logiikalla kokoomuksen varapuheenjohtaja, ensimmäisen kauden kansanedustaja Antti Häkkänen voisi tähyillä oikeusministerin salkkua. Oikeusministeriössä haittaa ei olisi myöskään Häkkäsen lakimiestaustasta.

Perussuomalaisten uuteen ministerinpestiin voi nousta eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen puheenjohtajaehdokas Sampo Terho. Kulttuuripolitiikassa Terho ei ole juuri profiloitunut, mutta entisen europarlamentaarikon salkkuun Eurooppa-ministerin tehtävät sopisivat. Mikäli Terho voittaa puheenjohtajakamppailun, olisi nykyisellä puheenjohtajalla Timo Soinilla periaatteessa mahdollisuus jatkaa toiveidensa mukaisesti ulkoministerinä.

Puolueet päättävät lähipäivien aikana siitä, keitä ministereiksi nostetaan.