EK ja STTK lyttäävät hallituksen kannustinloukkupaketin – "merkittävin uudistus jäi tekemättä"

Hallituksen kannustinloukkupaketti ei kerännyt hurraahuutoja EK:sta eikä STTK:sta.

politiikka
Ilkka Oksanen Ralf Sund.
EK / STTK

Hallituksen päätös olla aloittamatta perhevapaauudistusta saa moitteita niin työantaja- kuin työntekijäpuolelta. Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala piti päätöstä erittäin suurena pettymyksenä.

– Ei ollut halua edes käynnistää valmistelua. Se kertoo, että ei ymmärretä, kuinka suuresta ongelmasta on kyse, Oksala moitti myöhään illalla Ylelle.

Keskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund sanoi, että hallitukselta jäi "ehkä merkittävin uudistus tekemättä".

– Olisi kaivattu laajempaa perhevapaauudistusta ja kotihoidontuen uudistusta, jolla olisi ollut todella merkittävä vaikutus työvoiman tarjontaan, Sund muotoili.

Oksala nosti esiin Tilastokeskuksen tekemän (siirryt toiseen palveluun) pienten lasten äitien työssäolovertailun Suomen ja Ruotsin välillä.

– Jos otetaan esimerkiksi äidit, joiden nuorin lapsi on 1–2-vuotias, Ruotsissa heidän työllisyysasteensa on 58,4 prosenttia. Suomessa se on 42,9. Siinä on aikamoinen ero, hän sanoi.

Asumistukipäätökselle moitteita

Sapiskaa kaksikko jakoi myös asumistukea koskevista päätöksistä. Hallitus kertoi, että asumistuki nousee jatkossa elinkustannusten mukaan. Tällä hetkellä se nousee vuokrien nousun mukaan. Sundin mukaan on toiveajattelua, että se johtaisi vuokrien laskuun.

– On hieman toiveajattelua, että laitetaan jarru asumistuelle, että se hillitsisi vuokratason nousua, Sund sanoi.

Oksala huomautti, että asumistuki on merkittävä tekijä niin kutsutussa kannustinloukussa. Sillä tarkoitetaan, että työtön ei ota työtä vastaan, koska työstä maksettava palkka ei kompensoi tuen menettämistä.

– Hallituksen esitykset asumistuen osalta ovat meidän mielestämme täysin riittämättömät. Meidän mielestämme olisi pitänyt pystyä päättämään selkeästi asumismenojen omavastuun lisäämisestä niin asumistuen kuin toimeentulotuen puolella, Oksala sanoi.

Samalla hallituksen olisi EK:n mielestä pitänyt muuttaa asumistukea pienituloisten työntekijöiden kohdalla niin, että pienet ansiotulot leikkaisivat asumistukea nykyistä vähemmän.

Päivähoitomaksujen alentaminen sai kiitosta

Kiitosta hallitus sai sekä Oksalalta että Sundilta päätöksestä alentaa päivähoitomaksuja.

– Varsinkin yksinhuoltajatalouksissa on olemassa todellisia kannustinloukkuja. Sillä saattaa olla merkitystä, että äitien tai isien on helpompi osallistua työelämään, Sund sanoi.

Oksala sanoi olevansa varma, että päivähoitomaksujen kohdennetulla alentamisella on myönteisiä työllisyysvaikutuksia.

– On erittäin hyvä ratkaisu kohdistaa alentaminen monilapsisiin perheisiin ja pieni- ja keskituloisiin, joilla kannustinloukut ovat kaikkein suurin ongelma, hän sanoi.