1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Presidentti Erdoğan aikoo jatkaa Turkin iskuja Syyriaan ja Irakiin – Yhdysvallat huolissaan

Irakin hallitus on tuominnut iskun Pohjois-Irakiin. Turkin mukaan se surmasi iskuissa noin 70 YPG-kurdijärjestön taistelijaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui kannattajilleen voitokkaan kansanäänestyksen jälkeen huhtikuussa. Kuva: Tumay Berkin / EPA

Turkki jatkaa ilmaiskujaan kurdijoukkoja vastaan Syyriassa ja Irakissa, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut uutistoimisto Reutersille. Erdoğanin mukaan iskut jatkuvat, kunnes "viimeinen terroristi on eliminoitu."

– Meidän on tehtävä nämä toimenpiteet. Meidän on otettava nämä askeleet. Kerroimme tästä Yhdysvalloille ja Venäjälle, ja kerromme myös Irakille, Erdoğan sanoi.

Turkin ilmavoimat iski maanantain ja tiistain välisenä yönä Pohjois-Syyrian kurdialueille ja Sinjarin alueelle Irakissa. Turkin asevoimien mukaan se surmasi noin 70 taistelijaa. Syyrialaiset tarkkailijat puhuvat 18 uhrista.

Iskujen kohteena olivat Syyrian kurdien YPG-joukot, joita Turkki syyttää Turkissa toimivan laittoman PKK-puolueen avustamisesta. Turkki on aiemmin iskenyt PKK-joukkoja vastaan Irakissa mutta ei Sinjarin alueella.

YPG-joukot ovat Yhdysvaltojen johtaman liittouman keskeinen liittolainen taistelussa Isis-järjestöä vastaan. Yhdysvallat sanookin olevansa syvästi huolissaan Turkin iskusta.

Ulkoministeriön tiedottajan mukaan iskut oli tehty ilman kunnollista koordinaatiota Yhdysvaltojen ja sen liittouman kanssa.

Irakin hallitus on tuominnut iskun Pohjois-Irakiin. Irakin ulkoministeriön mukaan isku loukkasi sen alueellista koskemattomuutta ja Turkin sotilasoperaatio toisi epävakautta Pohjois-Irakiin.

Lähteet: Reuters, AFP, AP