THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmä saapui sijoituspaikalleen Etelä-Koreaan – paikalliset ottaneet yhteen poliisin kanssa

Yhdysvaltain THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmä on kuljetettu sijoituspaikalleen Etelä-Koreassa, kertoo uutistoimisto Yonhap. Siirto on aiheuttanut paikallisissa ihmisissä vihaa ja tyytymättömyyttä.

Pohjois-Korea
Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmän siirtämistä vastaan Etelä-Koreassa.
Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmän siirtämistä vastaan Etelä-Koreassa.Yonhap / EPA

Yhdysvaltain THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmä on kuljetettu sijoituspaikalleen Etelä-Koreassa, kertoo uutistoimisto Yonhap. Ohjuskalustoa kuljettaneet rekat saapuivat sijoituspaikalle varhain keskiviikkona paikallista aikaa.

Yhdysvaltain suunnittelemalla torjuntajärjestelmällä on tarkoitus vastata Pohjois-Korean ohjusuhkaan. THAAD-järjestelmä on suunniteltu pysäyttämään ja tuhoamaan lyhyen- ja keskipitkänmatkan ballistiset ohjukset ennen kuin ne saavuttavat maalinsa.

Puolustusjärjestelmän asennus on toimintakunnossa tämän vuoden loppuun mennessä. Etelä-Korean puolustusministeriö kertoo lausunnossaan, että Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat työskennelleet yhdessä "vastauksena Pohjois-Korean etenevään ydinase- ja ohjusuhmaan".

Lisäksi Yhdysvaltojen lentotukialus USS Carl Vinson on matkalla Korean niemimaan läheiselle merialueelle. Eilen maanantaina se järjesti yhteisen sotaharjoituksen Tyynellämerellä Filippiinien lähellä kahden japanilaisen hävittäjälaivan Ashigaran ja Samidaren kanssa. Pohjois-Korea on aiemmin uhannut upottaa Yhdysvaltojen lentotukialuksen yhdellä iskulla.

Paikalliset vihaisia

Ohjuspuolustusjärjestelmän tuominen Etelä-koreaan on vihastuttanut ja aiheuttanut tyytymättömyyttä paikallisissa. Etelä-korean Seongjun maakunnan asukkaat ottivat poliisin kanssa yhteen, kun Yhdysvallat siirsi THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmää kuudella perävaunulla Seongjun golf-kentälle.

Pohjois-Korea on tehnyt viime kuukausina useita ohjuskokeita YK:n asettamista pakotteista huolimatta. Viimeksi eilen Pohjois-Korean asevoimat järjesti suuren ampumaharjoituksen itäisessä Wonsanin kaupungissa. Harjoituksella juhlistettiin Pohjois-Korean mukaan asevoimien 85-vuotispäivää.

Pohjois-Korean uskotaan myös valmistautuvan kuudenteen ydinasetestiin.

Lähteet: AFP, Reuters, STT