1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttopolitiikka

Trumpin maahanmuuttopolitiikalle paha takaisku

Tuomarin mukaan kaupungeilta ei voida riistää liittovaltion rahoitusta sillä perusteella, että niiden maahanmuuttopolitiikka ei miellytä presidenttiä.

Katunäkymä Union Squarella San Franciscon kaupungissa helmikuussa 2016. Kuva: John G. Mabanglo / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin poliittinen tavoite karkottaa maasta paperittomat siirtolaiset on kärsinyt takaiskun.

Trump oli antanut presidentin asetuksen, jonka mukaan kaupungit, jotka eivät ala aktiivisesti pidättämään ja karkottamaan laittomia siirtolaisia, menettävät liittovaltion rahoitusta.

San Franciscossa toimiva tuomari William Orrick antoi eilen tiistaina väliaikaisen, liittovaltiotasoisen päätöksen, jonka mukaan presidentin asetus on perustuslain ja julkisen edun vastainen.

Tuomarin mukaan liittovaltion esimerkiksi terveydenhuoltoon osoittamalla rahoituksella ja maahanmuuttopolitiikalla ei ole selkeää keskinäistä yhteyttä. Rahoitusta ei voida kieltää sen perusteella, että paikallishallinto on omaksunut sellaisen maahanmuuttopolitiikan, josta presidentti ei pidä. Julkisesta rahoituksesta päättää Yhdysvaltain kongressi.

Yhdysvalloissa on tätä nykyä yli 300 kaupunkia ja muuta asutusaluetta, jotka ovat asettuneet vastustamaan Trumpin hallinnon tavoitetta karkottaa laittomasti maassa olevat siirtolaiset.

Näitä "suojakaupunkeja" ovat mm. San Francisco, New York, New Orleans, Philadelphia ja Chicago.

Trumpin päätöksen olivat haastaneet Kaliforniassa sijaitsevat San Franciscon kaupunki sekä Santa Claran piirikunta, johon kuuluu tunnettu huipputeollisuuskeskus Silicon Valley. Ne olivat vaarassa menettää miljardeja dollareita liittovaltion rahoitusta.

Lähteet: Reuters, AFP, STT