1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Runsaita lumisateita ja kelivaroitus suuressa osassa Suomea – myös vapun sää näyttää poikkeuksellisen kylmältä

Vaikea ajokeli koettelee keskiviikkona autoilijoita etenkin Keski- ja Itä-Suomessa. Lumi- ja räntäsateet liikkuvat päivän aikana pohjoisemmaksi, mutta myös etelään on luvassa aivan oma räntärintamansa.

Tiistaina lumisateet yllättivät Etelä-Suomessa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Runsaat lumisateet voivat haitata liikennettä suuressa osassa Suomea keskiviikkona. Kaikista kovimpia sateet ovat aamulla olleet maan keski- ja itäosissa. Paikoin maahan on tullut jo kymmenen senttiä lunta, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

– Kyllä siellä aikamoiset olosuhteet on. Moni on jo ehtinyt kesärenkaat vaihtaa alle, että kyllä siinä saa tarkkana liikenteessä olla.

Sadealue liikkuu Huutosen mukaan hyvin hitaasti pohjoista kohti. Huono keli jatkuu siis monin paikoin koko päivän. Ahvenanmaalta itään liikkuva sadealue voi tuoda räntäsateet myös muualle etelään, Huutonen kertoo.

– Ahvenanmaalla on tullut räntää ja lunta, että vähän voi räntää ripsasta Etelä-Suomessakin, mutta sitä ei pitäisi tulla niin paljon kuin eilen.

Sateiden jatkuessa saattaa lunta kertyä Huutosen mukaan Koillismaalla ja Kainuussa lähemmäs parikymmentä senttiä.

Illalla sateet helpottavat jo muualla maassa, mutta ovat voimakkaimmillaan Oulusta Itä-Lappiin kulkevalla alueella. Yön aikana suurin osa sateista siirtyy jo Venäjän puolelle.

Kuva: Yle

Ennuste lupaa vapuksi poikkeuksellisen viileää

Runsaatkaan lumisateet eivät ole tässä kohtaa huhtikuuta erityisen harvinaisia. Huutosen mukaan tällä hetkellä lämpötilat ovat noin neljä astetta keskimääräistä alempana. Kun katsotaan koko huhtikuun poikkeamaa, on se kuitenkin vain noin asteen tai puolitoista tavanomaista kylmempi.

Vapuksi tämän hetkinen ennuste lupaa kuitenkin poikkeuksellisen kylmää säätä.

– Todella epävarmahan tämä ennuste on vieläkin, mutta jos katsoo vappuaattoa, niin kyllä se aika kalsalta näyttää.

Tämän hetken ennusteen mukaan lämmin ilmamassa onnistuu juuri ohittamaan Suomen ja jäämään Venäjän puolelle. Ilmamassa olisi saattanut tuoda jopa 20 asteen lämpötilan.

– Lämpötilaraja menee juuri tuossa Suomen itäpuolella ja me jäädään kylmälle puolelle. Loppupeleissä siinä ennusteessa ei tarvitsisi olla kovin suuri muutos, että tuo matalapaineen reitti menisikin toisin ja se toisi tuon kesäisen lämpimän ilmamassan Suomeen.

Näillä näkymin Suomessa jäädään kuitenkin etelässä noin viiteen asteeseen ja pohjoisessa nollan kieppeille.

– Ei se ole poissuljettua, että se siinä sitten roiskisi vähän räntää ja luntakin vappuaattona.

Jos ennuste toteutuu, ollaan esimerkiksi Keski-Suomessa jo kymmenen astetta alle tavanomaisen lämpötilan. Näin kylmä vappu koetaan keskimäärin muutaman kerran vuosisadassa.