1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilmaongelmat

Sadat oppilaat kotiopetukseen koulun vakavien sisäilmaongelmien takia – "Tilat ovat merkittävä terveysriski"

Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa sijaitsevasta Jokirannan yläkoulusta on löydetty muun muassa erittäin haitallista sädesientä. Kaupunki etsii nyt kuumeisesti korvaavia tiloja.

sisäilmaongelmat
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Ylivieskassa sadat oppilaat ovat loppuviikon kotiopetuksessa Jokirannan yläkoululla ilmenneiden vakavien sisäilmaongelmien takia.

Asiasta päätettiin tiistaina, kun kaupungin sisäilmatyöryhmä sai käsiteltyä koululla tehdyt kuntotutkimukset.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion ympäristöterveydenhuollon johtaja Meeri Rinta-Jouppi kertoo, että Jokirannan koulun A-rakennuksen rakenteista löytyi muun muassa merkittäviä mikrobilöydöksiä.

Tämä on vakava asia.

Meeri Rinta-Jouppi

– Käytännössä kyse on niin sanotuista homelöydöksistä eli esimerkiksi sädesienistä. Tämä on vakava asia. Rakennuksessa oleskelu olisi sen verran merkittävä terveysriski, ettei siellä ole enää syytä jatkaa koulutyötä, Rinta-Jouppi sanoo.

Jokirannan koulun A-rakennuksessa opetuskäytössä on ollut yhteensä jopa 28 luokkaa.

Jokirannan koululla on noin 600 oppilaista.

Koululla on oireiltu jo pitkään

Koulun rehtori Paula Hartikainen kertoo, että oppilaiden vanhemmille on lähetetty pyyntö siitä, että lapset opiskelisivat tilanteen takia loppuviikon kotona. Oppilaat ovat saaneet Wilma-järjestelmän kautta materiaaleja, joiden avulla kotiopiskelun pitäisi onnistua.

– Emme halua oppilaita rakennukseen, jossa oleskelu aiheuttaa terveydelle haittaa, Hartikainen sanoo.

Hartikaisen mukaan korvaavia opetustiloja on alettu etsiä Ylivieskassa välittömästi, ja tavoitteena on, että ne saataisiin käyttöön heti vapun jälkeen.

Jokirannan koululla on kärsitty sisäilmaongelmista pidemmän aikaan. Oppilaat ja henkilökunta ovat esimerkiksi saaneet koululla silmä-, iho- ja hengitysoireita. Oppilaat järjestivät tilanteen takia vastikään myös päivän kestävän koululakon, sillä asiaan on haluttu ratkaisu.

Ylivieskassa järjestetään asiasta toukokuun 4. päivänä iso tiedotustilaisuus oppilaiden vanhemmille ja päättäjille. Tilaisuudessa Jokirannan koulun kuntotutkimuksen tuloksia aiotaan avata tarkemmin.

Lue seuraavaksi