Myös Ruotsi kiilasi Suomen ohi sananvapauden kärkipäässä – taustalla pääministerin painostus

Toimittajat ilman rajoja -järjestön johto pitää Suomen putoamista sananvapausindeksin kärjestä vuoden merkittävimpänä tapauksena.

Kotimaa
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Mikko Stig / Lehtikuva

Suomi on pudonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapauslistalla (siirryt toiseen palveluun) Norjan ja Ruotsin jälkeen sijalle kolme. Vuosittain julkaistavalla listalla (siirryt toiseen palveluun) Suomi oli tätä ennen ykkösenä aina vuodesta 2010 alkaen.

Viime viikolla julkaistujen ennakkotietojen mukaan vain Norja olisi kiilannut Suomen edelle listauksessa.

Järjestön mukaan Suomen sijoituksen pudotuksen syynä oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) painostus Yleä kohtaan (siirryt toiseen palveluun). Järjestö toteaa raportissaan, että painostus oli kansalaisille ja toimittajille yllätys.

Järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen pitää tapahtumien antamaa kuvaa sananvapauden mallimaasta huonona.

– Pääministerin asema julkisen vallan käyttäjänä ja tapa puuttua voimakkaasti yksittäisten ammattitoimittajien työhön näyttäytyi sananvapauden rajoittamisena kotimaan lisäksi myös kansainvälisessä mediassa. Kun tähän vielä lisätään yksittäisten toimittajien perustellut irtisanoutumiset, välittyi maailmalle kuva, joka ei sopinut sananvapauden mallimaahan, Nousiainen toteaa järjestön tiedotteessa.

Järjestön pääsihteeri Christophe Deloire pitää Suomen putoamista listan kärjestä vuoden merkittävimpänä tapauksena. Deloire pitää yllättävänä myös sitä, että journalistien ammattitaito ja hyvät käytännötä eivät estäneet sananvapauden heikkenemistä.

Lehdistön vapautta uhataan enemmän kuin koskaan

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan lehdistön vapaus on vähentynyt kaikkialla. Vain Pohjoismaat erottuvat omaksi ryhmäkseen sananvapauden ja ihmisoikeuksien mallimaina, vaikka Ruotsissa toimittajiin kohdistuu uhkailua ja painostusta.

Järjestö laskee, että lehdistönvapaudessa hyvälle tai kohtalaisen hyvälle tasolle yltävien maiden määrä on vähentynyt viime vuodesta yli kaksi prosenttia. Lisäksi ns. "mustalle listalle" joutui kolme uutta maata, Burundin tasavalta, Egypti ja Bahrain.

Huomattavaa on myös se, että lehdistön vapautta uhataan diktatuurien ja autoritääristen maiden lisäksi myös nykyaikaisissa demokratioissa.