1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Ensimmäinen Kiinassa rakennettu lentotukialus laskettiin vesille

Kiina kasvattaa alueellista sotilasmahtiaan Pohjois-Koreassa tai Etelä-Kiinan merellä mahdollisesti syttyvän sotilaallisen konfliktin varalta.

Kuvakaappaus globaltimes.cn -nettisivuilta uudesta lentotukialuksesta. Kuva: globaltimes.cn

Kiinan pyrkimys vahvistaa omaa laivastoaan otti tänään keskiviikkoaamuna askeleen eteenpäin, kun Dalianin kuivatelakalta laskettiin vesille maan uusi lentotukialus. Asiasta kertoo Kiinan hallituksen lehti Global Times (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on ensimmäinen Kiinassa suunniteltu ja rakennettu lentokoneiden tukialus. Se tunnetaan toistaiseksi nimellä Tyyppi 001A.

Kiinan puolustusministeriön aiemmin julkaisemien tietojen mukaan aluksen syväys on 50 000 tonnia ja se kulkee tavanomaisilla voimanlähteillä, se ei siis ole ydinkäyttöinen.

Sen pääaseistukseksi tulevat todennäköisesti kiinalaiset J-15-laivastohävittäjät, jotka ovat muunneltuja versioita venäläisestä Suhoi Su-33 -ilmaherruushävittäjästä.

Aluksen viimeistelyn arvioidaan kestävän vielä parisen vuotta, joten sen varsinainen käyttöönottotestaus pääsisi alkamaan vasta suunnilleen vuonna 2020.

Kiinan laivastolla on jo käytössään Neuvostoliitossa rakennettu ja Ukrainasta ostettu tukialus, nykyiseltä nimeltään Liaoning.

Uuden tukialuksen myötä Kiina kasvattaa sotilaallista voimaansa, mutta asiantuntijoiden mukaan se ei kuitenkaan pysty uhkaamaan esimerkiksi Yhdysvaltain laivastomahtia. Lentotukialusta kuvataan suurvallan "statussymboliksi".

Alueellisesti Kiinan laivasto on voimakas ja se on suuri pelote, mikäli Pohjois-Koreassa tai Etelä-Kiinan merellä syttyy sotilaallinen konflikti.

Lähteet: AFP, Reuters