Toimittajalta: Syrjäisestä kanadalaiskylästä ei tahdo löytyä majapaikkaa toimittajille, moni on kyllästynyt itsemurhia kauhistelevaan mediaan

Kun suurin mediakohu laantui, jäi paikallisille epäluottamus toimittajia kohtaan, kirjoittavat paikan päällä käyneet Ylen toimittajat Kirsti Karttunen ja Jenny Matikainen.

Kanada
Attawapiskatilaisia seuraamassa kylän vuosittaista jääkiekkoturnausta. Kyläläiset kuuluvat yhteen Kanadan alkuperäiskansaan, Cree-heimoon.
Attawapiskatilaisia seuraamassa kylän vuosittaista jääkiekkoturnausta. Kyläläiset kuuluvat yhteen Kanadan alkuperäiskansaan, Cree-heimoon.Jenny Matikainen / Yle

*ATTAWAPISKAT, ONTARIO *Ihan ensimmäiseksi piti hankkia lupa.

Alkuperäisväestön asuttamaan Attawapiskatiin saapuvat ulkomaiset toimittajat tarvitsevat työskentelyyn suostumuksen kylän päälliköltä.

Kun saavuimme syrjäiseen reservaattikylään, oli meillä lupa muttei yöpymispaikkaa. Yritetty oli jo pitkään ennen matkaa, mutta majatalon emäntä ei alkuun halunnut meitä vieraiksi ammattimme vuoksi. Kylän päällikön nimen vilautus auttoi - meille löytyi lopulta huone.

Työluvasta huolimatta kylän viranomaiset käyttäytyivät keskusteluissa kuin oikukkaat teini-ikäiset.

– Minä en jaksa käsitellä tätä nyt. Tulkaa maanantaina, katsotaan sitten mitä ajattelen, kuului eräs kiukkuinen vastaus.

Kirkossa meitä uhkailtiin oikeusjutulla kesken sunnuntaimessun.

*Kylmäkiskoinen suhtautuminen *ei tullut yllätyksenä. Kriisin jälkeinen mediahuomio oli jättänyt jälkensä kylään.

Attawapiskatissa koettiin vuosi sitten synkkä talvi. Kaikkiaan yli sata ihmistä yritti itsemurhaa.

Ennen lähes tuntemattoman pikkukylän tapahtumat nousivat hetkeksi otsikoihin. Itsemurhakriisi toi Attawapiskatiin toimittajia ympäri maailmaa, ja reservaattikylä koki myös uutismaineen varjopuolet.

– Täällä kävi vuosi sitten paljon toimittajia, jotka eivät kysyneet lupaa vaan alkoivat vain kuvata, kylän kioskin omistaja kertoi ja kielsi meitäkin kuvaamasta.

Attawapiskatin nuoria vedettiin haastatteluihin puoliväkisin. Heidän sanomisistaan leikattiin juttuihin vain lauseet, jotka kertoivat pahasta olosta.

Rakkaus kotiin ja omaan kulttuuriin jätettiin uutisten ulkopuolelle. Tilalle tarjottiin kurjuutta ja epätoivoa.

Yksi kylän opettajista kertoi meille, kuinka hän oli ohi ajaessaan tarjonnut suuren uutistalon toimittajalle kyytiä lentokentältä majapaikkaan. Tämä oli kieltäytynyt.

Hetkeä myöhemmin opettaja oli nähnyt, kuinka samainen toimittaja veti matkalaukkua perässään kesän kuivattamalla hiekkatiellä ja puhui kameralle, miten kurjasta paikasta onkaan kyse.

Hiekka pöllysi laukun perässä, kun toimittaja opettajan mukaan selitti, ettei edes teitä ole asfaltoitu. Se sopi hyvin hänen käsitykseensä Attawapiskatista, vaikka todennäköisesti monet kyläläiset voisivat listata kymmeniä muita ongelmia paikkakunnalla kuin asfaltin puutteen.

Kyläläisten luottamus ulkopuolisiin ihmisiin on heikkoa, sillä valtaväestön edustajat ovat antaneet sille vuosia hyvän syyn.

*Toimittajan työtä määrää *usein tarve kertoa asioista, jotka ovat niiden kokijalle kiusallisia tai ahdistavia. Attawapiskatissa puheenaiheita olivat esimerkiksi paha olo, mielenterveysongelmat ja päihteet.

Vaikka moni ihminen puhui meille suoraan, ei ole ihme, ettei moni halunnut puhua lainkaan.

Viikon aikana kylä kuitenkin lämpeni.

Yhä useammasta avolava-autosta nostettiin käsi tervehdykseen, kylän raitilla vastaantulijoiden nyökkäyksessä oli mukana pieni hymy. Kylän päällikkö antoi meille Attawapiskatin liput tavatessamme viimeisen kerran.

Kyläläisten luottamus ulkopuolisiin ihmisiin on heikkoa, sillä valtaväestön edustajat ovat antaneet attawapiskatilaisille ja monille muille alkuperäiskansoihin kuuluville sille vuosia hyvän syyn. Kylä on pysynyt köyhänä, monista tuen ja avun lupauksista huolimatta.

Mutta luottamus on mahdollista saavuttaa.

– Oppilaani eivät puhuneet minulle ensimmäiseen vuoteen oikeastaan lainkaan, kylään ulkopuolisena tullut opettaja kertoo.

Nyt puhumattomuudesta on tultu pitkälle, ja oppilaat tekevät hienoja, luottamusta vaativia projekteja.

Entä mitä mieltä toimittajista oli meille vastentahtoisesti yöpaikan antanut majatalon emäntä? Viikon päätteeksi hän tarjoutui viemään meidät ja tavaramme autokyydillä lentokentälle.