1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomalainen musiikki

Rautavaaraa modernilla twistillä – Marko Maunuksela lauloi levyllisen esikuvansa kappaleita

Marko Maunukselan päivät täyttyvät Tapio Rautavaaran musiikista ja elämästä. Perjantaina julkaistaan laulajalegendan musiikista koostuva levy ja kesällä Maunuksela astuu Rautavaaran saappaisiin teatterilavalle.

Marko Maunukselan rakkaus Tapio Rautavaaran musiikkiin syttyi jo pikkupoikana "Isoisän olkihattu"-kappaleesta.

– Se on ensimmäisiä kappaleita, jonka olen kasetille äänittänyt radiosta. Olen osannut jo pikkupoikana sen laulaa, Maunuksela kertoo.

Rakkaus Rautavaaran kappaleisiin on kasvanut aikuisiällä perjantaina julkaistavaksi levyksi asti. Tapio Rautavaaran lauluihin perustuva teema-albumi "Marko Maunuksela – #rautavaara 2017" tulee sisältämään Maunukselan mukaan kaksitoista kappaletta heittäytymistä ja huumoria, ja myös suuria tunteita.

Maunuksela lupaa tarttua rohkeasti kansan rakastamiin klassikoihin ja tuoda ne tähän päivään. Vanhoja tekstejä, vanhoja sävelmiä, mutta tämän päivän hengessä.

– Jos Rautavaara eläisi nyt, niin tältä ne saattaisivat kuulostaa. Luvassa on monenlaisia versioita, Maunuksela kertoo.

Myös teatterilavalle

Kipinän uuden albumin tekemiselle antoi kesäteatterikiinnitys Kangasniemellä, jossa Maunuksela näyttelee ja laulaa Tapio Rautavaaran nimiroolin.

Alun perin teatteriväen idea oli tehdä näytelmä Marko Maunukselasta itsestään, mutta sen aika on Markon mukaan vasta kymmenen-viidentoista vuoden kuluttua. Jatkokeskustelun tuloksena oli näytelmä Maunukselan yhdestä esikuvasta.

– Isot ja kunnianhimoiset saappaat, mutta ilomielin otin ne vastaan, kun kutsu kävi, Maunuksela kertoo.

Isot ja kunnianhimoiset saappaat, mutta ilomielin otin ne vastaan, kun kutsu kävi.

Marko Maunuksela

Näytelmässä käydään läpi Rautavaaran värikkään elämän käänteitä. Rautavaaralla kun oli kolikoissaan aina vähintään kaksi puolta.

– Hyvin traagisestihan se Rautavaaran elämä päättyi. Hän oli nuori mies nykypäivän mittakaavassa, kun menehtyi onnettomuuteen. Mutta värikäs hänen elämänsä oli: viinaa oli otettu, taisteluja taisteltu, mutta myös hienoja hetkiä oli paljon, kuten olympiavoittoja. Uskon, että yleisössä pyyhitään välillä surun kyyneitä, mutta välillä ilon kyyneleitäkin, Maunuksela kertoo.

Näytelmä ja levy ovat Maunukselan mukaan kaksi erillistä projektia, vaikka ne valmistuvat ajallisesti todella lähellä toisiaan. Kesäteatteri-projekti sovittiin Maunukselan mukaan vuosi sitten kesällä, kun taas idea levystä syntyi syksyllä.

– Olen monesti miettinyt, että olisi kiva levyttää näitä Rautavaaran kappaleita. Nyt tuli vain sitten idea, että nyt tämä pitää tehdä, jos sen joskus tekee, Maunuksela toteaa.

Erilliset projektit

Marko Maunuksela uskoo, että hänet ja Rautavaaran yhdistää "kulkurisielu".

– Tapsahan oli multitalentti. En minä nyt urheilemaan ole ruvennut, mutta kyllä sellaista hengenheimolaisuutta löytyy. Kun itsekin tekee näyttelijän, laulajan ja radiojuontajan töitä, niin koen olevani tämän päivän kulkuri: kuljen paljon paikasta toiseen, Maunuksela kertoo.

Vaikka Rautavaaran kappaleet ovat vanhoja, on Maunuksela saanut niihin tämän päivän henkeä.

– Koen, että meillä on aikalailla samanlainen ääniala. Minun ei esimerkiksi ole tarvinnut paljon muuttaa sävellajia. Ne ovat olleet lauluja, joita olen tykännyt laulaa monessa eri tilanteessa, Maunuksela kertoo.

Maunuksela antaa paljon kiitosta tuottajalleen Mika Toivaselle, jonka kanssa oli luontevaa työskennellä.

– Iskelmäpuolella tuntuu olevan, että kun tehdään uutta musiikkia, ne eivät tahdo lähteä soimaan enää missään, eikä niille tahdo löytyä paikkaa. Tällaisen teema-albumin tekeminen on ihan eri asia. Ei tätä tehdä sen takia, että näistä kaikista tulisi isoja radiohittejä. Tämä tehdään intohimosta musiikkiin, Maunuksela kertoo.