1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroviisut

Suomen edustaja Norma John: "Euroviisuihin mennään simppeliydellä"

Suomen euroviisuedustaja Norma John -yhtye aikoo pitää esityksensä yksinkertaisena, jotta tunnelma tai tarina eivät kärsi Ukrainassa. Artistit lähtevät euroviisuharjoituksiin jo ensi viikolla.

Euroviisut
Norma John
Leena Tirronen ja Lasse Piirainen kertoivat Aamu-tv:ssä, miten valmistautuminen Kiovan matkaan ja euroviisuihin on sujunut.

Suomen euroviisuedustajana Ukrainassa esiintyvä Norma John aikoo pitää Suomen edustussävelmän Eurovision laulukilpailuissa jotakuinkin Uuden Musiikin Kilpailussa nähdyssä kuosissa. Mitään mullistavia uudistuksia tummanpuhuvaan, skandinaavisen karuun balladiin ei ole tulossa.

Ylen aamu-tv:n sohvalla vierailleet yhtyeen artistit Leena Tirronen ja Lasse Piirainen lähtevät lauantaina ensi viikolla alkaviin harjoituksiin Ukrainassa.

– Fiilis on hyvä, ihana, että päästään lähtemään. Kyllä tätä on jo tovi odotettu, kertoo solisti Leena Tirronen.

Kansainväliset esiintymiset lisääntyneet 

Yhtye on käynyt esiintymässä Lontoossa, Tel Avivissa, Amsterdamissa ja Madridissa, missä tehtin tv-show. Piirainen pitää esikeikoille osallistumista erittäin tärkeänä ja korostaa, että niiden merkitys kasvaa vuosi vuodelta.

Piirainen kuvailee kevättä sanalla "huikea" ja kehuu myös muita esiintyjiä. Kilpailuun on helpompi myös lähteä, kun tuntee kanssakilpailijat.

– Promohommaa on ollut paljon. On esiinnytty preshow-jutuissa pitkin Eurooppaa ja tutustuttu muihin kilpailijoihin. Aika huikeata ryhmää on kasassa tänä vuonna, kertoo pianisti Lasse Piirainen.

Solisti Leena Tirronen kiittelee, että keikoilla pääsee myös viisutunnelmaan ja ymmärtää paremmin, mikä on "jutun juoni".

Artistit kertovat, että palaute keikoilta on ollut hyvää ja kappale on koskettanut yleisöä.

– Mielenkiintoista nähdä, miten suurempi yleisö ottaa esityksen vastaan, sanoo Piirainen.

"Ihmiset ovat sanoneet, että älkää muuttako mitään"

Blackbird pidetään aika samanlaisena kuin se on nähty Suomessa.

– Toki se mitoitetaan Kiovan lavalle. Mukana on samoja elementtejä, joita vahvistetaan, kuvailee Tirronen.

Pianisti Lasse Piirainen komppaa.

– Tuntuu, että tämä biisi kuuluu esittää noin. Monet ovat olleet huolissaan, että älkää muuttako mitään. Kansainvälisessä palautteessa monet ovat käyttäneet sanaa "haunting" [vainoava] tunnelmasta. Ihmiset ovat käsittäneet sen samalla tavalla kuin mekin, kertoo Piirainen.

Tuulikonetta tai pyrotekniikkaa Kiovan lavalla ei nähdä, artistit kertovat naurahdellen.

– Joo, laitetaan jotkin lintupuvut päälle ja tanssitaan lateksipuvussa, artistit heittelevät nauraen.

Yksikertaisuus erottaa muista

Blackbird on aika askeettinen ja minimalistinen, mutta euroviisuissa on totuttu näyttäviin performansseihin, revyihin ja isoon showhun. Miten aiotte erottautua muista?

– Kyllä kappale varmaan erottautuu meidän simppeliydellä. Vaikeata siinä on, ettei siitä tee liian yksinkertaista, tylsää. Sen on pakko kantaa, vaikka siinä on tosi vähän, ja se on haasteellista, maalailee Piirainen.

Kappaleeseen ei saa tulla liikaa häiriötekijöitä, jotta tunnelma tai tarina eivät kärsi.

– Se voi viedä tunnelmaa, jos siellä räjähtää isotulitukset, kertoo Tirronen.

Ensimmäinen tavoite on paikka finaalissa

Solisti Leena Tirronen sanoo, ettei esiintyminen ainakaan vielä jännitä, vaikka finaalilla on ainakin 200 miljoonaa tv-katsojaa ja areenassa kymmenentuhatta.

– Jännitän juuri ennen lavalle menoa, mutta siinä lavalla se sitten häviää, kun pääsee laulamaan, sanoo Tirronen.

– Odottaminen ennen esiintymistä on aina pahinta, sanoo puolestaan Piirainen.

Jännitystä helpottava kikka on käsien kova heiluttaminen ennen lavalle menoa, kertoo laulun esittävä solisti.

Ehdottomana tavoitteena artistit pitävät pääsyä finaaliin Kiovassa ja toki myös voittoa, mutta finaali on ensimmäinen etappi.

Norma John kilpailee ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 9.5. numerolla 7. Finaali Kiovassa nähdään 13.5. Semifinaalit ja finaali välitetään suorina Ylen kanavilla.

Lue seuraavaksi