91-vuotias Paavali palasi grilliyrittäjäksi: "Kokemus ainakin lisääntyy"

Paavali Vartiainen aloitti yrittäjänä 65 vuotta sitten. Nyt hän palasi uudestaan yrittämään rakennukseen, jonka oli itse aikoinaan rakentanut.

yrittäjyys
Paavali Vartiainen pursottaa kermavaahtoa jäätelöannoksen päälle ja tytär Leena Vartiainen seuraa taustalla.
Paavali Vartiaisen lapset auttavat isäänsä yritystoiminnassa. Taustalla tytär Leena seuraa Vartiaisen jäätelöannoksen valmistumista.Tiia Korhonen / Yle

KajaaniKesään valmistautuva yrittäjä Paavali Vartiainen pyöräyttää jäätelöpalloja vakain käsin. Hän koristelee jäätelöannoksen kermavaahdolla, keksillä ja makeisilla.

– Jäätelönmyynti alkaa vapulta, joten kävin Kuopiossa jäätelökoulutuksessa. Käytäntö ja jäätelölajitelmat ovat muuttuneet, joten se vaatii ihan koulutusta, syksyllä 92 vuotta täyttävä Vartiainen sanoo.

Vartiaisen mukaan yrittäjyys on jatkuvaa koulunkäyntiä, koska uusia tuotteita ja tarvikkeita on löydettävä koko ajan. Työssään hän pitää parhaana puolena vapautta eli sitä, että hän on oma työnantajansa.

Ei se näköjään ikää lyhentänyt, vaikka kovaa hommaa se oli.

Paavali Vartiainen

Vartiainen palasi yrittäjäksi Kajaanin Kauppatorin laidalle rakentamaansa kiinteistöön, koska vuokralla ollut yrittäjä lopetti grillin pitämisen 27 vuoden jälkeen. Kiinteistö oli remontoitava perusteellisesti.

– Yli vuoden teimme remonttia tässä ja enimmäkseen itse. Minä tein kirvesmiehen ja metallimiehen työt. Haluan nähdä, että tämä lähtee taas pyörimään ja eri tavalla. Nyt tässä on kahvila ja ruokapuoli. Lisäksi yöllä on auki pieni asiakastila erikseen, Vartiainen kertoo hymyillen.

Yrittäjä Paavali Vartiainen seisoo yrityksensä ovella.
Yrittäjä Paavali Vartiainen on rakentanut tämän kiinteistön vuonna 1978.Tiia Korhonen / Yle

Kajaanin Torilla avasi ovensa viime vuoden joulukuussa. Vartiaisen mukaan kokemukset ovat olleet myönteisiä. Kulmat ovat tuttuja, sillä Vartiaisen yrittäjän ura alkoi 65 vuotta sitten Kauppatorilta.

– Tein siinä viisi vuotta töitä niin, että olin torikauppias päivällä ja nakkikauppias yöllä. Sen 3–4 tuntia torkahdin aina siinä välillä. Ei se näköjään ikää lyhentänyt, vaikka kovaa hommaa se oli. Nykyaikana se ei onnistuisi.

Enhän minä voi tässä ikuisesti olla, joten joskus tulevaisuudessa täytyy tehdä muutos, laittaa vuokralle tai myydä.

Paavali Vartiainen

Asiakasvirta oli jatkuvaa ja kauppa kävi hyvin, joten Vartiainen rakensi torin laidalle grillin vuonna 1978. Myynnissä oli lihapiirakkaa, makkaraa, nakkeja ja limsaa.

Tänä päivänä tarjolla on oltava monenlaista muutakin ruokaa myös erityisruokavalioita noudattaville. Suurin muutos yrittämisessä on tapahtunut kuitenkin siinä, että kilpailua on tullut valtavasti lisää, Vartiainen toteaa.

– Siihen aikaan meitä oli kaksi voimakasta yrittäjää, minä tässä ja Raappanan Martti Kauppakadun toisessa päässä. Nyt yrityksiä on kymmenittäin, on tullut pitsamyyntiä ja ravintoloita lisää, muutos on käynyt. Myös väki on lisääntynyt Kajaanin kaupungissa, vaikka maaseudulla on vähentynyt, joten kyllä ihmisiä liikkuu jatkuvasti.

Aina pitää mennä rohkeasti eteenpäin

Vartiainen nostelee kahvipaketteja hyllyyn ja sanoo, että yrittäminen on vuosien varrella helpottunut. Yrittäjät voivat nykyisin vuokrata huoneistoja ja rahoitusta on aikaisempaa helpompi saada.

Tärkein asia, minkä Vartiainen on oppinut yrittäjänä on se, että aina pitää mennä rohkeasti eteenpäin. Muu ei auta.

– Kehotan nuoria rohkeasti yrittäjyyteen. Ei siinä häviä, jos ei voitakaan, mutta kokemus ainakin lisääntyy. Hyvä on tietysti ensin käydä koulut, mutta ei se sitä välttämättä edellytä. Yrittäjäksi voi ruveta, kun on vain kädentaitoja ja jonkinmoinen laskutaito. Koneethan ne nykyisin laskevat, se on helpottunut niin paljon.

Jäätelöannos on koristeltu keksillä, kermavaahdolla ja makeisilla.
Paavali Vartiainen sanoo, että jäätelönmyynti alkaa vapulta. Siksi hän kävi päivittämässä osaamistaan koulutuksessa.Tiia Korhonen / Yle

Vartiainen työskentelee yrityksessään rinta rinnan lastensa kanssa. Hän sanoo, että se helpottaa yritystoimintaa. Tulevaisuuden suunnitelmia 91-vuotiaalla yrittäjällä on paljon.

– Kesäaika tässä on erittäin vilkas, mutta talvella on hiljaisempaa. Jos tässä ruvettaisiin myymään alkoholipitoisia juomia, viiniä ja olutta ainakin, se lisäisi kaupankäyntiä voimakkaasti. Vaikka tämä puoli kahvilasta on raittiusravintolana, niin tuonne toiseen asiakastilaan voisi sitten myydä, joten kyllä tässä on kehittämismahdollisuuksia.

Loputtomiin saakka Vartiainen ei aio kuitenkaan yritystään pitää. Ikää kun on jo karttunut sen verran.

– Enhän minä voi tässä ikuisesti olla, joten joskus tulevaisuudessa täytyy tehdä muutos, laittaa vuokralle tai myydä sitten. Sitä kun ei ihminen tiedä terveyttänsä, vaikka nyt se on ollut ihan hyvä. Nyt tämä on kuitenkin laitettu pyörimään, jotta nähdään, miten tämä pyörii, ja kyllähän tämä pyörii.