Savonlinnan toiveille kylmää kättä riihestä – "Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä"

Savonlinna toivoi 420 uutta opiskelupaikkaa korvaukseksi 900 opiskelijan OKL:n lakkauttamisesta. Hallitus lupasi 30.

politiikka
Savonlinnan kaupunginvaltuuston puhenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.)
Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.)Paavo Koponen / Yle

Hallituksen kehysriihi oli karvas pettymys Savonlinnalle, jossa odotettiin päätöksiä tukitoimista, kun opettajankoulutuslaitos kaupungissa lakkautetaan. Valtaosa kaupungin ja tukitoimia esittäneen kompensaatiotyöryhmän toiveista jäi toteutumatta.

– Ensimmäinen tunnetila oli pöyristyneisyys. Päätökset olivat hyvin keppoisia verrattuna siihen, mitä puheet olivat etukäteen, sanoo Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Savonlinnan alkuperäinen toive oli saada kaupunkiin 420 uutta ammattikorkeakoulutason aloituspaikkaa, kun lakkautettavassa opettajankoulutuslaitoksessa opiskelijoita on ollut noin 900.

Savonlinnan kompensaatiopaketin riihessä esitellyt ministeri Anne Berner (kesk.) puolestaan oli sanomalehti Itä-Savon (siirryt toiseen palveluun) mukaan valmis 130 uuteen aloituspaikkaan. Näkemyseron takia kompensaatiotyöryhmä ei saanut aikaan yhteistä esitystä.

Uusien aloituspaikkojen saldo jäi riihessä lopulta 30:een mekaanisen puurakentamisen insinöörikoulutuksen opiskelupaikkaan.

– Se on iso pettymys. Olisin odottanut, että olisi oikeasti lähdetty hakemaan Savonlinnan kannalta vaikuttavia toimia, Mikkonen sanoo.

"Olavinlinnan toimintaedellytyksiä kehitetään"

Saamatta jäi myös 20 miljoonan euron biotuotekeskus ja pitkä lista muita toimia, joita taantuvassa suuntauksessa oleva Savonlinna toivoi ahdinkonsa helpottamiseksi.

Saamapuolella hallitus esittää muun muassa, että Savonlinnaan perustetaan talous- ja velkaneuvonnan etäpalveluyksikkö. Lisäksi Luonnonvarakeskuksen toimintaa ja Olavinlinnan toimintaedellytyksiä on määrä kehittää. Myös lentoliikenne Savonlinnan ja Helsingin välillä on määrä turvata.

– Vanha sanonta taitaa olla, että leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä. Mutta aina on katsottava tulevaisuuteen. Uuden valtuuston kanssa lähdetään kaupunkia kehittämään, Mikkonen sanoo.