1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruokahuijaukset

Suomi veti kurkumaa ja currya myynnistä – maailmalla ratsioissa löytyi väärennöksiä liemikuutioista rasvasieppareihin

Suomen viranomaiset ovat löytäneet kansainvälisessä elintarvikeväärennösten takavarikossa 950,5 kiloa säännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita. Erät on vedetty alkuvuodesta pois myynnistä.

Ruokahuijaukset
Maustekauppias Mumbaissa, Intiassa.
Mausteiden värikirjoa Mumbaissa Intiassa. Mausteiden kilohinnat ovat kalliita, joten väärennöksistä saatava hyöty on suuri. Divyakant Solanki / EPA

Suomessa on tehty merkittävä maustetakavarikko.

Se oli osa laajaa kansainvälisen elintarvikeväärennösten tutkimusoperaatiota.

Suomi osallistui Opson VI -operaatioon neljännen kerran. Tänä vuonna viranomaisten haaviin jäi 950,5 kiloa elintarvikesäännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita.

– Päätimme Suomessa kohdentaa operaation erityisesti mauste-eriin. Tutkimistamme eristä löydettiin virheellisiä tuoteselosteita. Esimerkiksi yhdestä luomutuotteeksi väitetystä kurkumaerästä löydettiin luomutuotannossa kiellettyjä kasvinsuojeluaineiden jäämiä, selvittää valvontajohtaja Petri Lounatmaa Tullista.

Lounatmaa ei kerro tarkemmin, miksi mausteita tiedettiin tarkastaa, mutta yleensä viranomaiset seuraavat muun muassa sellaisia tuote-eriä, joissa on kansainvälisesti on havaittu laatuongelmia.

Myynnistä poistettu kurkuma ja chili Intiasta

Kahdesta chili- ja kurkumamauste-erästä löytyi kiellettyä Sudan-elintarvikeväriä. Mauste-erän alkuperämaa oli Intia.

Suomen tulli tutki kaikkiaan 16 eri tavaraerää. Näytteitä otettiin 21. Näytteitä tutkivat tullin lisäksi kuntien viranomaiset. Näytteitä otettiin esimerkiksi kaupoissa.

– Sudan-elintarvikevärinäytteet löytyivät pienestä aasialaisiin elintarvikkeisiin keskittyneestä myymälästä Helsingissä. He eivät itse olleet tuoneet mausteita maahan, kertoo Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketurvallisuuspäällikkö Riikka Åberg.

Åbergin mukaan maahantuoja on jäljitetty ja tuote-erä vedetty pois myynnistä.

Mausteisiin liittyvät väärennökset houkuttelevat kovan katteen vuoksi. The Nation-lehti (siirryt toiseen palveluun)kertoi maanantaina, että Pakistanissa chiliin on jauhettu tiilimurskaa painon lisäämiseksi.

Kielletty väriaine lisää chilin punaisuutta 

Sudan-värien käyttö on kielletty elintarvikkeissa, sillä ne voivat aiheuttaa syöpää.

– Sudan-väri ei elintarvikkeisiin kuulu. Muun muassa Intiassa sitä kuitenkin käytetään värin vahvistamiseksi, sanoo elintarviketurvallisuuspäällikkö Riikka Åberg.

Laboratorioissa näytteistä tutkittiin väriaineita, säteilytystä ja tuoteselosteiden paikkansapitävyyttä. Suomikin tehostaa sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä tehostetaan, sillä globaalisti ruokaväärennökset ovat nopeasti kasvava järjestäytyneen rikollisuuden ala.

Yhteistyötä on lisätty kuntien kanssa.

– Siitä saatiin tässä operaatiossa myönteisiä kokemuksia, valvontajohtaja Petri Lounatmaa sanoo.

Jos tuoteselosteet eivät vastaa tuotteiden sisältöä, kyse on kuluttajan harhaanjohtamisesta. Puutteelliset merkinnät voivat lisäksi olla vaarallisia allergikoille.

Ruokaväärennöskartta
Yle Uutisgrafiikka

Väärennettyä viinaa löytyi kaikista maanosista

Europolin ja Interpolin koordinoimassa operaatiossa tehtiin ratsioita kauppojen lisäksi lentokentille, satamiin ja varastoihin. Ratsattuja paikkoja oli yhteensä 50 000.

– Ylivoimaisesti väärennetyin tuote oli alkoholi. Sitä löytyi lähes 26 miljoonaa litraa, kertoo Françoise Dorcier Interpolista puhelinhaastattelussa. Hän toimii Lyonissa Interpolin päämajassa laittomien hyödykkeiden tuotteiden ja terveysohjelman koordinaattorina.

Dorcierin mukaan väärennetyn alkoholin suuri takavarikkomäärä kertoo myös siitä, että väärennetyn alkoholin haitoista ollaan yhä tietoisempia ja eriä tiedetään etsiä.

Takavarikoitujen tuotteiden kirjo on valtaisa.

Argentiinassa löydettiin linja-autoasemalta viidessä laatikossa rasvanpolttopillereitä. 1 300 pullon laihdutusvalmisteen määränpäätä ei kerrottu, mutta ainakin Yhdysvalloissa kyseinen tuote on kielletty.

Ranskassa Pariisin lähistöltä tukusta löydettiin 180 000 väärennettyä lihaliemikuutiota.

Koko operaation takavarikoiden arvo on jopa 230 miljoonaa euroa.

Mineraalivesi on väärentäjien uusi suosikki

– Mineraaliveden väärentäminen on uusi trendi. Huijausta on vaikea todeta. Tänä vuonna tapauksia löytyi useita, mutta aivan ainutlaatuisia vesihuijaukset eivät ole. Jo kaksi vuotta sitten suuri takavarikko tehtiin Argentiinassa, kertoo Françoise Dorcier.

Alkuperäistä tuotetta ei aina tunnisteta aistinvaraisesti. Mineraalivettä voidaan markkinoida Evianin tai Perrierin nimissä, vaikka se ei ole alkuperäisten valmistajien pullottamaa.

Tämänkertaisessa Opson-operaatiossa oli mukana kaikkiaan 61 valtiota. Ratsiasta kertoi ensimmäiseksi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Ruokahuijauksista on tullut miljardibisnes. Tästä pääset lukemaan, miten ruokahuijauksia tehdään ja miten niitä yritetään torjua.

Ylen Prisma-studio on puolestaan testannut oliiviöljyn väärentämistä. Siitä kertovaan juttuun pääset tästä.

Lue seuraavaksi