Sisäilmaongelmat ajamassa väistötilojen väistötiloihin – Maskun Kurittulan koulun epäonni jatkuu

Yksi tilaelementti jouduttiin asettamaan käyttökieltoon.

sisäilmaongelmat
Kurittulan koulu
Petra Ristola / Yle

Maskun Kurittulan koulussa on havaittu sisäilmaongelmia myös väistötiloissa. Homeinen Kurittulan koulurakennus purettiin viime vuonna, ja opetusta on järjestetty vuokratuissa tilaelementeissä.

Sisäilmaongelmia on todettu neljän luokan käyttämissä tiloissa, 300 neliön kokoisessa Saukkolaksi nimetyssä tilaelementissä.

Ongelmat paljastuivat, kun oppilaat ja henkilökunta alkoivat oireilla.

– Lapsilla oli päänsärkyä, ylähengitystieinfektioita, astmaepäilyjä, silmien kirvelyä ja ihokutinaa. Henkilökunnalla oli samanlaisia oireita, ja joku oli jo joutunut lisäämään astmalääkitystä, koulun rehtori Hannu Lehto kertoo.

Jatkuvia ongelmia

Kurittulan koulun tarina on ollut karu. Koulun sisäilmaa alettiin tutkia runsaat kaksi vuotta sitten, ja heinäkuussa 2015 koulu asetettiin osittain käyttökieltoon. Väistötiloja ei ehditty pika-aikataululla hankkia, vaan osa oppilaista joutui aloittamaan syyslukukautensa ulkona.

Sen jälkeen Kurittulan koulun oppilaita sijoiteltiin moniin eri väistötiloihin. Parakkien saamista koulun pihaan odotettiin pitkään.

Loppuvuonna 2015 kaupunki päätti, että Kurittulan koulua ei yritetä korjata vaan tilalle rakennetaan uusi koulu. Vanha koulurakennus purettiin syksyllä 2016.

Koulun 450 oppilasta ovat nyt opiskelleet Kurittulan koulun pihapiirissä olevissa viidessä tilaelementissä.

Kurittulan koulu
Koulua käydään viidessä tilaelementissä. "Saukkola" jouduttiin poistamaan käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi, ja korvaava elementti saadaan käyttöön vapun jälkeen. Petra Ristola / Yle

Epätavallista koulunpitoa

Kun yhdessä elementeistä havaittiin sisäilmaongelmia, se siirrettiin pois koulun alueelta ja otettiin pois käytöstä.

Kunta on joutunut miettimään tilapäistiloja pika-aikataululla. Niiden asennus maksaa toistasataatuhatta euroa. Kunnanhallitus hyväksyi määrärahan tällä viikolla.

Rehtori Hannu Lehdon mukaan uusi parakki saadaan paikoilleen vapun jälkeen. Oppilaiden pitäisi päästä muuttamaan tiloihin keskiviikkona.

Kurittulan koulu
Kurittulan koulun pihapiiri näyttää nyt varsin erilaiselta kuin vanhan koulurakennuksen aikaan. Petra Ristola / Yle

Rehtori myöntää, että kuluneet vuodet ovat olleet työntäyteisiä.

– Onhan tämä aika erikoista rehtorin työtä. Olen ollut tässä koulussa rehtorina 21 vuotta, ja tämä poikkeaa huomattavasti tavallisesta koulunpidosta. Koko ajan on jotain järjesteltävää, Lehto sanoo.

On mennyt viisi tai kuusi vuotta, joiden aikana on painittu aika rankastikin sisäilmaongelmien kanssa.

Hannu Lehto

Varsinaista rehtorin työtä hoitaa tällä hetkellä apulaisrehtori, ja Lehto itse keskittyy koulusuunnitteluun ja tällä hetkellä uuden parakin paikoilleen saamiseen. Kurittulan koulun ongelmien kanssa painiessaan Lehto on joutunut todella sisälle sisäilmaongelmia.

– On mennyt viisi tai kuusi vuotta, joiden aikana on painittu aika rankastikin sisäilmaongelmien kanssa. Pakostikin oppii asioita, joista ei ole ennen tiennyt, ja huomaa, että tietyt asiat vaikuttavat sisäilman laatuun ja ihmisten terveyteen aika paljon, Lehto sanoo.

Väistötiloista on siirrytty väistötiloihin ennenkin

Ei ole lainkaan tavatonta, että väistötiloista, joihin on lähdetty sisäilmaongelmia pakoon, löytyy lisää sisäilmaongelmia.

Ylitarkastaja Mikko Helasvuo Lounais-Suomen aluehallintovirastosta nostaa esiin muutaman vuoden takaisen tapauksen Luvialta, jossa oppilaita siirrettiin sisäilmaongelmien vuoksi väistötiloihin. Väistötiloista paljastui sisäilmaongelmia ja oppilaita siirrettiin uusiin ja uusiin tiloihin.

Tilaelementeistä paljastuneisiin sisäilmaongelmiin Helasvuo ei ole aikaisemmin törmännyt, mutta se ei tarkoita, etteikö ongelmia voisi olla.

– Olisi oikeastaan epäuskottavaa, jos niissä ei olisi ongelmia, Helasvuo sanoo.

Uusi koulu 2019

Rehtori Hannu Lehdon mukaan Kurittulan koulun oppilaat ovat sopeutuneet tilanteeseen hyvin. Suurimmat ongelmat liittyvät tällä hetkellä siihen, että koululla ei ole käytössään kunnollisia sisäliikuntatiloja. Ruokailut hoidetaan Maskun Hemmingin koulussa, jonne on Kurittulasta matkaa 800 metriä.

– Hyvillä mielin tästä jatketaan. Ei ole vaihtoehtoja, Hannu Lehto sanoo.

Urakkatarjoukset uuden koulun rakentamisesta saadaan toukokuun ensimmäisellä viikolla. Uuden koulurakennuksen pitäisi olla käytössä, kun koulu syksyllä 2019 alkaa.