1. yle.fi
  2. Uutiset

Omistatko Sammon paperiosakkeen? Nyt on kiire: pankkiin ehdittävä tänään viimeistään kello 14

Sammon suurin osakkeenomistaja sijoitusyhtiö Solidium kannattaa esitystä, jonka mukaan paperisten osakekirjojen omistajat menettäisivät oikeutensa osakkeisiinsa.

Sampo-konserni
Sampon osakekirjamalli vuodelta 1988.
Derrick Frilund / Yle

Finanssikonserni Sammon osakkeenomistajat kokoontuvat tänään torstaina kello 14 yhtiökokoukseen Helsingin messukeskukseen. Yhtiökokouksessa on määrä päättää siitä, menettävätkö paperisten Sammon osakekirjojen omistajat oikeutensa osakkeisiinsa.

– Kyse on sellaisista osakkeista, joita ei ole siirretty tähän nykyaikaiseen säilytysjärjestelmään eli arvo-osuustilille, selittää Sammon viestintäpäälliikkö Maria Silander.

Osakkeet ovat olleet vuodesta 1997 lähtien rekisteröitynä Sammon yhteistilille. Sampo siirtyi arvo-osuusjärjestelmään vuonna 1997.

Sen jälkeen vanhojen paperiosakkeiden omistajat ovat voineet siirtää omistuksensa arvo-osuustilille. Nyt aika alkaa käydä vähiin.

Jos yhtiökokous päättää tänään hyväksyä esityslistalla olevan esityksen, yhteistilillä olevat osakkeet siirtyvät yhtiölle ja Sammon hallitus voi sen jälkeen mitätöidä ne.

Sammon mukaan paperiosakkeen jälkivaihtoa voi vaatia pankissa vielä tänään torstaina kello 14:ään asti.

Arvo-osuustilille siirtämättömiä osakkeita on vielä noin kuusi miljoonaa, mikä on noin prosentti Sammon koko osakekannasta.

Koko potin arvo on noin 280 miljoonaa euroa. Silanderin mukaan osakemäärä tosin vielä pienenee, sillä luvuissa eivät näy tällä hetkellä kesken olevat osakekirjojen kuoletus- ja jälkivaihtoprosessit.

Esityslistalla myös vastaesitys

Yhtiökokouksen esityslistalle on myös jätetty vastaehdotus, jonka mukaan päätös osakeoikeuden menetyksistä voitaisiin tehdä aikaisintaan vuoden 2020 helmikuussa.

Vastaehdotuksen mukaan Sammon pitäisi ennen sitä aktiivisesti yrittää tavoittaa ne osakkeenomistajat, jotka eivät vielä ole siirtäneet omistustaan arvo-osuusjärjestelmään.

Suurin osakkeenomistaja kannattaa osakkeiden haltuunottoa

Sammon suurimman osakkeenomistajan valtion sijoitusyhtiö Solidiumin vt. toimitusjohtaja Petter Söderström sanoo Solidiumin tukevan esitystä, jonka mukaan Sampo voisi ottaa osakkeet haltuunsa ja mitätöidä ne myöhemmin tänä vuonna.

– Solidium on edellyttänyt, että Sampo tekee voitavansa omistajien oikeuksien turvaamiseksi ja niiden omistajien tavoittamiseksi, jotka eivät ole siirtäneet osakkeita arvo-osuustilille, Söderström selittää.

Hänen mielestään Sampo ei olisi voinut oikeastaan tehdä enempää.

– On epätodennäköistä, että asian pitkittäminen muuttaisi tilannetta oleellisesti. Asia on ollut julkisuudessa viimeisen puolen vuoden aikana viikoittain. Tässä on ollut osakkeenomistajilla hyvin aikaa reagoida.

Solidium omistaa Sammon osakkeista 11,9 prosenttia.

Lue seuraavaksi