1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seinäjoki

Seinäjokelaiselle kaupunginvaltuutetulle vaaditaan sakkoja Facebook-kirjoituksista

Apulaisvaltakunnansyyttäjä vaatii Seinäjoen kaupunginvaltuutettu Erkki Valtamäelle sakkoja hänen Facebook-kirjoittelustaan. Perussuomalaista valtuutettua syytetään Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Seinäjoki
Seinäjoelta perussuomalainen Erkki Valtamäki.
Apulaisvaltakunnan syyttäjä vaatii Erkki Valtamäelle sakkoja hänen facebook-kirjoittelustaanPasi Takkunen / Yle

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa käsiteltiin tänään keskiviikkona seinäjokelaisen kaupunginvaltuutetun Erkki Valtamäen (ps.) syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyse on Valtamäen Facebook-sivuillaan viime vuoden helmikuussa julkaisemasta kirjoituksesta. Siinä Valtamäki arvosteli Ilkan päätoimittajan Satu Takalan kolumnia, jossa Takala vertasi maahanmuuttajia evakoihin.

Hän väitti Facebook-sivuillaan helmikuussa irakilaisnuorten syyllistyvän Suomeen tultuaan raiskauksiin ja tihutöihin. Lisäksi hän kirjoitti toivovansa "Takalan kaltaisiin suvakkeihin" kohdistuvaa väkivaltaa.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan Valtamäki panetteli ja solvasi irakilaistaustaisia maahanmuuttajia ryhmänä etnisen ja kansallisen alkuperän ja uskonnon perusteella.

– Hänen tekstinsä levittää suvaitsemattomuutta ja on omiaan aiheuttamaan halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa islaminuskoisia ja irakilaistaustaisia maahanmuuttajia kohtaan sekä loukkaa heidän ihmisarvoaan, syyttäjä kirjoitti haastehakemuksessa.

Toiviaisen mukaan Valtamäen asema poliitikkona ei vähennä hänen vastuutaan – päinvastoin.

– Suvaitsemattomuuden vastustaminen kuuluu olennaisena osana ihmisoikeuksien suojeluun joten on tärkeää, etteivät poliitikot ruoki suvaitsemattomuutta, Toiviainen kertoo.

Valtamäelle vaaditaan sakkoja.

Valtamäki kiistää syytteen

Valtamäki on myöntänyt kirjoittaneensa tekstin, mutta kiistää toimineensa lainvastaisesti.

– En ole kirjoituksessani tarkoittanut kaikkia irakilaisia tai koko Irakin kansaa, vaan niitä irakilaisnuoria, jotka ovat kertomiini laittomuuksiin syyllistyneet. Se, että kymmeniä raiskauksia ja ainakin yksi tappo (Otanmäki) on tapahtunut, lienee kiistaton, hän kirjoitti oikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa.

Valtamäen mukaan kirjoitus oli tarkoitettu vain hänen 1 300:lle Facebook-kaverilleen. Lisäksi hän sanoo poistaneensa kirjoituksen Facebookista seuraavan päivän aamuna.

Tuomio annetaan 10.5.2017.

Juttua on muutettu 26.4.2017 kello 19.19. Toisessa kappaleessa ollut tarkka lainaus Valtamäen facebook-kirjoittelusta on korvattu muotoilulla "Lisäksi hän kirjoitti toivovansa "Takalan kaltaisiin suvakkeihin" kohdistuvaa väkivaltaa."

Lue seuraavaksi