Lääkekorvausten tiukennukset sapettavat sairaita – "Onhan sitä muutakin ajankulua kuin juosta apteekissa"

Hallitus haluaa säästää lääkekorvauksista, siksi Kela-korvattavien lääkkeitten ostoa rajoitettiin vuodenvaihteessa. Kerralla saa nyt ostaa vähemmän eli monien sairaiden on nyt käytävä apteekissa entistä tiuhempaan.

lääkekorvaukset
Apteekki.
Yle

Mikä muuttui lääkekorvauksissa vuodenvaihteessa, kuuluu toimittajan kysymys asiakkaalle Joensuun keskustassa sijaitsevassa apteekissa.

– En tiedä, vastaa iäkäs joensuulaisrouva.

Hän käy apteekissa omien asioiden vuoksi noin kerran kuukaudessa, mutta sisarensa omaishoitajana viikoittain.

Yli 80-vuotias rouva ei ilahdu, kun kuulee, että muutos tarkoittaa käytännössä entistä useampia käyntejä apteekissa, jos Kela-korvattavia reseptilääkkeitä on useita.

– Ei tunnu mukavalta. Varmasti moni asiakas on erittäin harmistunut. Onhan sitä muutakin ajankulua kuin juosta apteekissa ja jonottaa, hän tuumaa.

Ei nämä päättäjät kuuntele asiakasta.

Pentti Roivas

Lääkekorvausten tiukennuksesta ei ollut kuullut myöskään joensuulainen Pentti Roivas.

– Ei oikeastaan ole selvää. Minulla ei niin paljon ole näitä lääkkeitä, että minun kustannukset minnekään heilahtaisivat tästä, vuoroaan apteekin tiskille odottava mies tuumaa.

Joensuulainen Pentti Roivas.
Pentti Roivas.Yle

Roivas myöntää samalla, ettei ole perehtynyt lääkekorvausten sääntöihin ylipäätään ollenkaan. Muutoksista hän kuulee apteekissa farmaseutilta niin kuin useimmat asiakkaat.

Roivaan mielestä lääkekorvausten uudistuksia ei tehdä asiakaslähtöisesti.

– Ei nämä päättäjät kuuntele asiakasta, mies hymähtää.

Sitä Roivas pitää hyvänä, että apteekki voi laittaa muistutustekstiviestin, kun Kela-korvattavia lääkkeitä voi seuraavan kerran hakea ennen kuin edelliset lääkkeet ovat loppuneet.

– Tietäisi, ettei tarvitse tyhjästä maksaa.

Eniten muutos rassaa iäkkäitä ja montaa lääkettä käyttäviä

Asiakkaan kannalta vaikuttaa monimutkaiselta, mitä Kelan lääkekorvauksissa muutettiin vuodenvaihteessa.

– Jos asiakas ostaa kolmen kuukauden lääkkeet, hän voi tulla hakemaan ne kolme viikkoa aiemmin kun se edellinen lääke-erä loppuu. Jos kahden kuukauden lääkkeet, sitten joustoaika on kaksi viikkoa ja yhden kuukauden lääkkeissä se on yksi viikko, selvittää apteekinhoitaja Anu Töyräs Yliopiston Apteekista Joensuussa.

Töyräs muistuttaa, että rajoituksia on ollut jo aiemmin erityiskorvattavissa lääkkeissä kuten verenpainelääkkeissä.

– Nyt nämä samat rajoitukset koskevat myös peruskorvattavia lääkkeitä eli käytännössä kaikkia Kela-korvattavia lääkkeitä.

Apteekinhoitaja tietää, keitä muutos koskettaa eniten.

– Iäkkäät ihmiset ja monilääkityt ihmiset, joilla on paljon lääkkeitä. Heidän täytyy useita kertoja kuukaudessa käydä apteekissa, kun lääkkeet eivät kulje samaa tahtia, vaan nämä rajoitukset vaikuttavat siihen milloin voi tulla seuraavan erän hakemaan.

Asiakas tässä ei ehkä ihan keskiössä ole ollut.

Anu Töyräs

Töyräs laskee, että jos asiakkaalla on vaikka kymmenen lääkettä, hän voi nyt joutua 3–4 kertaa useammin käymään apteekissa kuin aiemmin.

– Asiakas tässä ei ehkä ihan keskiössä ole ollut, se täytyy myöntää.

Apteekeissa neuvotaan yhä edellisistäkin korvausmuutoksista

Apteekissa muutosta on saatu selvittää ihmetteleville asiakkaille tiuhaan, mikä vie aikaa ja pidentää jonoja apteekissa. Apteekinhoitaja arvioi, että neuvomista riittää vielä pitkään.

– 50 euron alkuomavastuu tuli voimaan jo vuosi sitten tammikuussa, ja edelleen kerromme siitä asiakkaille.

Apteekin muistuttajapalvelu, milloin voi ostaa seuraavan lääke-erän, on todennäköisesti monille asiakkaille tarpeen.

– Varsinkin jos on useampi lääke käytössä, niin ne menee kyllä hyvin eri tahtia. Sitten ihmiset joutuvat harvasa viikko käymään apteekissa. Meille se on tietysti hyvä asia, että asiakkaita riittää. Mutta jos on pitempi matka kulkea tänne, niin se voi olla haaste vanhukselle, Anu Töyräs toteaa.

Apteekinhoitaja Anu Töyräs.
Apteekinhoitaja Anu Töyräs.Yle

Apteekki tarjottelee ratkaisuksi verkkoapteekin palveluja. On kuitenkin paljon esimerkiksi vanhuksia, jotka eivät hallitse sähköistä asiointia. Samassa ikäryhmässä on myös eniten lääkkeiden käyttäjiä.

– On mahdollisuus myös puhelinapteekin kautta hoitaa reseptiasioita niin, että lääkkeet kuljetetaan kotiin asti, apteekinhoitaja Anu Töyräs kertoo.

Lisäpalvelut kuitenkin maksavat ja monella eläkeläisellä lääkekulut ovat jo nyt suuret tuloihin nähden.

Lääkesäästöt eivät saa vaarantua.

Jaana Harsia-Alatalo

Kela on saanut palautetta kohtuuttomista tilanteista, asiakas on esimerkiksi saanut lääkettä vain kahdeksi viikoksi. Tämä epäkohta on Kelan mukaan jo korjattu.

Sen sijaan vaikkapa ulkomaanmatkoille lähtevät, kalliita lääkkeitä käyttävät odottavat vielä tietoa, saisivatko hankittua kerralla yli kuukauden lääkkeet, mikä on nyt enimmäismäärä Kela-korvatuista lääkkeistä.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut meille luvan selvittää mahdollisuuksia helpottaa joitakin kohtuuttomia tilanteita, mutta näistä helpotuksista meidän on vielä keskusteltava ministeriön kanssa, koska lääkesäästöt eivät saa vaarantua, vastaa proviisori Jaana Harsia-Alatalo Kelan etuuspalvelujen lakiyksikön lääkeryhmästä.

Kelan selvitys erityisistä syistä poikkeuksille lääkeostoissa valmistunee Harsia-Alatalon mukaan lähiaikoina. Jos helpotuksia tulee, ne toteutuvat Kelan proviisorin mukaan vielä tänä vuonna.