Hyppää sisältöön

Marko Kilven uusin rikostarina päätyi romaaniksi, äänikirjaksi ja tv-sarjaksi – sai alkusysäyksen saunan lauteilla

Keskiviikkona julkaistu rikosromaani aloittaa uuden, 6–8-osaisen kirjasarjan. Tv-sarja odottaa vielä rahoitusta.

Kuopiolaisen kirjailijan Marko Kilven uusin rikosromaani käsittelee oikean ja väärän rajaa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Rikosromaani Undertaker – kuolemantuomio sai alkusysäyksen, kun kuopiolainen poliisi ja kirjailija Marko Kilpi oli saunomassa Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa. Kilvellä oli ennestään mielessä hahmotelma tulevan kirjan päähenkilöstä, mutta tarina puuttui.

– Istuimme meillä saunassa otsat vastakkain, ja Petelius valitteli, että kun kerrankin saisi tehdä oikein pahan konnan roolin ja voisi oikein räväyttää.

Samalla hetkellä Kilvellä välähti ajatus, jonka hän kirjasi ylös ranskalaisin viivoin.

Uuden rikosromaanin tapahtumat sijoittuvat hautaustoimistoympäristöön, kuoleman valtakuntaan, josta Kilpi puolestaan sai idean sanomalehtikuvasta.

– Sisäsivulla oli kuva, missä hauturi kantoi hautaustoimiston takapihalla arkun kantta puku päällä ja takana oli ovi raollaan varastoon, jossa oli pinottuna arkkuja.

Idean löytyminen sanomalehdestä ei ole Kilvelle uusi asia. Samoin kävi hänen aiemman romaaninsa Elävien kirjoihin kanssa. Tosielämän tapahtumia Kilpi on poiminut teokseensa kuvien lisäksi työympäristöstään poliisina. Pienillä yksityiskohdilla hän tuo elävyyttä fiktiivisiin hahmoihin, mistä Kilpi saa kiitosta Helsingin Sanomien kirja-arvostelussa (siirryt toiseen palveluun).

Nykypäivänä meinaa karata punainen lanka siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Marko Kilpi

Myös kirjaan päätynyt esimerkki on kotietsintä huumerikollisen sotkuiseen asuntoon, jossa Kilven huomion kiinnitti kalastustarvikkeiden siisti järjestys kaaoksen keskellä.

– Se oli sellainen juttu, että tuollaisenkin hahmon saa näyttämään inhimilliseltä, kun on jotain hyvääkin mukana, mihin me kaikki voidaan samaistua.

Keskiviikkona julkaistun kirjan aihe – oikean ja väärän välinen raja – on sekin viitteenä tosielämästä.

– Nykypäivänä meinaa karata punainen lanka siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Aarnio-case on hyvä esimerkki siitä, miten meillä on uskomattomia rikoksia ja niiden tekijöiksi paljastuu melkoisia yllätyksiä.

Näin on myös Undertakerissa, jossa tarinan päähenkilön, hautausurakoitsija Jarmo Kiven tausta on huumerikollisuudessa. Vaikka teoksessa on palasia todellisuudesta, on kirja Kilven mukaan satua.

– Aina tarinat peilaavat todellisuutta jollain tavalla, mutta kyllä tämä on puhtaasti fiktiota.

Tarinasta myös äänikirja ja tv-sarja

Nyt julkaistava kirja aloittaa uuden sarjan, johon kirjailija on suunnitellut kuudesta kahdeksaan teosta. Ensimmäisestä romaanista julkaistaan nyt samalla kertaa kymmenosainen äänikirja, jonka lukija on, kukas muukaan kuin, Pirkka-Pekka Petelius. Savon Sanomien haastattelussa Kilpi kertoo, että sarjan seuraava osa on luvassa ensi keväänä (siirryt toiseen palveluun).

Peteliukselta saunassa saadun idean lisäksi Kilpi kertoo miettineensä kirjoitusvaiheessa tarinan päähenkilöä yhdessä Pirkka-Pekan kanssa. Peteliukselle on myös sovitettu tarinaan yhtyvän tv-sarjan pääroolia.

– Se on aika fantastinen juttu, että sulla on fiktiivinen hahmo, mutta pystyt tavallaan juttelemaan sen kanssa oikeastikin.

Tv-sarjan kirjoitus on valmiina, casting aloitettu ja sopimus kansainvälisen levitysyhtiön kanssa tehty. Työryhmä odottaa vielä rahoituksen varmistumista.

– Se tässä tv-sarjan maailmassa on haasteellisin kuvio, koska sitä rahaa on yhtä vähän kuin ennenkin, mutta jakajia paljon enemmän, Kilpi harmittelee.

.
.