1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Veteraanipäivä

Tasavallan presidentti Niinistö saapuu torstaina Lahteen – puhuu Kansallisen veteraanipäivän juhlassa

Lahden Messukeskuksessa pidettävä pääjuhla televisioidaan Ylellä suorana torstaina iltapäivällä.

Veteraanipäivä
Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapuu torstaina Lahteen Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaan Lahdessa on ilmoittautunut 2500 henkilöä. Torstain juhla on kaikille kansalaisille avoin tapahtuma, jonne odotetaan veteraaneja ympäri Suomea. Myös rauhanturvaajat osallistuvat juhliin.

Kansallinen veteraanipäivä alkaa kello 10 Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa perinteisellä hartaustilaisuudella. Kello 13 alkaa pääjuhla, jossa juhlapuhujana on Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja veteraanien puheenvuoron pitäjänä metsäneuvos Yrjö Torikka.

Pääjuhlassa lavalle nousee esiintyjiä Lahden Nuorisoteatterista, Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalta ja Lahden Tanssiopistosta.

Veteraanipäivän pääjuhlassa on esillä muutenkin päijäthämäläistä osaamista. Pääjuhlassa kuullaan kantaesityksenä Hannu Kellan säveltämä tilausteos Perintö, jonka esittävät Sinfonia Lahti, Kaartin soittokunta sekä Päijät-Hämeen juhlakuoro. Pääjuhlan jälkeen nähdään ilotulitus.

Liikenne

Veteraanijuhla saattaa vaikuttaa ajoittain liikenteeseen Lahden Urheilu- ja messukeskuksen alueella. Tapahtumapaikalle saapumiseen kannattaa varata aikaa. Liikennettä ohjaavat Salpauksen logistiikka-alan opiskelijat.

Messukeskuksen pääjuhlaan pääsee maksuttomalla bussikuljetuksella Marolankadun turistipysäkiltä. Lahden Aluetaksi Oy ja Lahden Taksiautoilijat ry kyydittävät paikallisia veteraaneja ilmaiseksi juhlaan.

Nuoriso mukana

Lahtelaiset opiskelijat ovat mukana juhlajärjestelyissä: koulutuskeskus Salpauksen ja Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoita toimii eri tehtävissä torstaina yhteensä lähes 450. Lisäksi mukana on satakunta vapaaehtoista.

Salpauksen kondiittoriopiskelijat leipovat juhlaruokailussa tarjottavat hämäläiset näkkileivät ja kahvin kanssa nautitaan Salpauksen opiskelijatyönä kehitetty veteraanin juhlaleivos. LAMK:n palveluliiketoiminnan opiskelijat auttavat veteraaneja toimimalla oppaina. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijat tukevat juhlavieraita tarvittaessa sekä vastaavat ensiavusta.

Tapahtumavieraiksi on lisäksi kutsuttu peruskoululaisia ja lukiolaisia yhteensä kuutisensataa. Partiolaiset puolestaan huolehtivat juhlallisesta lipunnostosta juhlapäivän aamun hartaustilaisudessa.

Museolla

Radio- ja tv-museo Mastolassa pääsee katsomaan veteraanipäivän kunniaksi Marskin ritareita sodassa ja rauhassa -videota. Esitys on nähtävissä museon auditoriossa torstaista vappuaattoon saakka. Lisäksi radio- ja tv-museossa esitellään sitä, miten Lahden Suurradioasema joutui mukaan sotaan ja miten radio oli mukana rintamalla.

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa Lahden Messukeskuksesta voi seurata suorana Yle TV1:ssä klo 12.50–14.40.

Lue seuraavaksi