1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ministerit, ministeriöt ja valtioneuvosto

Uusi kulttuuriministeri Sampo Terho on pöytälaatikkokirjailija ja historiaa opiskellut filosofian maisteri

Perussuomalaisten kulttuuri- ja urheiluministeriksi nostama Sampo Terho tavoittelee myös puolueensa puheenjohtajapaikkaa.

Ministerit, ministeriöt ja valtioneuvosto
Sampo Terho
Sampo TerhoMartti Kainulainen / Lehtikuva

Sampo Terho saa uudessa ministerijaossa salkkuunsa kulttuuri- ja urheiluasiat sekä Eurooppa-asiat.

Kirkkonummella nuoruutensa asunut Terho on ensimmäisen kauden kansanedustaja Helsingistä. Ennen kansanedustajaksi valitsemista vuonna 2015 Terho toimi Euroopan parlamentissa vuodesta 2011. Hänet valittiin varajäseneksi Euroopan parlamenttiin vuoden 2009 vaaleissa ja edustajan paikka aukesi Timo Soinin (ps.) palattua Suomeen vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen.

Eduskunnassa Terho on toiminut perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hän on eduskunnan suuren valiokunnan jäsen ja talousvaliokunnan varajäsen.

Koulutukseltaan Terho on filosofian maisteri. Hän on opiskellut Suomen historiaa Tampereen yliopistossa. Maisteriksi Terho valmistui vuonna 2003 ja työskenteli sen jälkeen puolustusministeriössä puolitoista vuotta. Vuonna 2005 hän lähti rauhanturvaajaksi Bosnia-Herzegovinaan. Sieltä palattuaan hän työskenteli tutkijana Maanpuolustuskorkeakoulussa

Timo Soinin ilmoitettua jättävänsä perussuomalaisten puheenjohtajatehtävät Terho ilmoittautui mukaan puolueensa puheenjohtajakisaan. Terho on myös Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja.

Politiikassa Terho on suhtautunut kriittisesti maahanmuuttoon ja Suomen EU-jäsenyyteen. Hän on myös profiloitunut pakollisen ruotsin kielen opetuksen vastustajana ja vaatinut koulujen ruotsinkielen opetuksen tekemistä vapaahtoiseksi.

Harrastuksikseen Terho ilmoittaa lukemisen, kirjoittamisen, liikunnan ja musiikin. Terho kertoo kirjoittaneensa ennen poliittista uraansa romaanikäsikirjoituksia pöytälaatikkoon. Hän sanoo pitävänsä vanhasta hevi- ja proge-musiikista sekä klassisesta musiikista. Penkkiurheilijana Terho kertoo seuraavansa intohimoisesti nyrkkeilyä ja jääkiekkoa.

Lue seuraavaksi