Hyppää sisältöön

Poliisitarkastaja: Viharikos kertoo jotakin siitä, ettei kaikki ole yhteiskunnassa kohdallaan

Poliisi on lisännyt viharikoksiin liittyvää täydennyskoulutusta.

Poliiseja Kaisaniemen puistossa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Poliisi on viime vuoden aikana panostanut Suomessa viharikosten tunnistamiseen ja torjuntaan.

– Viharikos on rikos, joka sisältää motiivin eli ennakkoluulon tai vihan jotakin kansanryhmää vastaan etnisen taustan, ihonvärin, seksuaalisen suuntautumisen, vammaisuuden tai vastaavan takia, sanoo poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta.

Poliisilla on useita keinoja tunnistaa ja torjua viharikoksia. Tänä päivänä panostetaan erityisesti sosiaalisen median valvontaan.

– Helsingin poliisilla on maaliskuusta asti ollut valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä. Olemme saaneet myös lisää nettipoliiseja ympäri Suomea. Yritämme tehostaa toimintaa nimenomaan somessa, koska siellä rangaistava vihapuhe ja viharikollisuus vellovat.

Poliisilla on useita keinoja tunnistaa ja torjua viharikoksia, sanoo poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta. Kuva: Antti Eintola / Yle

Yhteiskunnallinen keskustelu on koventunut

Poliisi on seurannut viharikosten kehitystä Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Viime vuoden lopulla julkaistu Poliisiammattikorkeakoulun selvitys osoitti viharikosten lisääntyneen maassamme yli 50 prosenttia. Suomessa tapahtuva viharikos on tyypillisesti pahoinpitely.

– Yhteiskunnallinen koventunut keskustelu ulkomaalaisista turvapaikanhakijoista on antanut kasvualustaa viharikosten lisääntymiselle. Sille ei voi kuitenkaan antaa vain yhtä syytä.

– Onhan se signaali jostakin, että kaikki ei ole kohdallaan yhteiskunnassa, Måns Enqvist huomauttaa.

Poliisiammattikorkeakoululla on tänä keväänä pidetty kaksi viharikoskouluttajille suunnattua kurssia. Sen osallistujat välittävät oppimansa oman alueensa poliiseille. Kursseille on osallistunut noin 40 poliisia eri puolilta Suomea.

– Koulutus antaa syvemmän ymmärryksen siitä, millä tavalla viharikosten syyt ja seuraukset tunnistetaan. Samalla opitaan ihan konkreettisesti se, miten tietoa ja taitoja viedään parhaalla tavalla omalle alueelle.

.
.