Tilauksia sataa konepajoille – moni yhtiö on kertonut tilausten roimasta elpymisestä

Wärtsilä, Valmet ja Metso ovat kertoneet tilauskannan kasvusta tammi–maaliskuussa.

talous
Wärtsilän logo
Markku Ojala / EPA

Teknologiayhtiö Wärtsilä kasvatti tilauskertymäänsä tammi–maaliskuussa peräti 11 prosenttia vuoden takaisesta. Vertailukelpoinen liikevoitto ja liikevaihto pysyivät suhteellisen vakaina, mutta tilauskertymän lisääntyminen lupaa hyvää tulevaisuutta.

– Tilauskertymän vahva kasvu oli katsauskauden ehdoton kohokohta, kertoo Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola.

Voimalaitoksissa tilauskertymä nousi vauhdikkaimmin. Kertymä kasvoi 30 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan ja kohosi 405 miljoonaan euroon. Vilkkainta kysyntä oli Aasiassa.

Yhtiön mukaan voimalaitosvalmistusta tukee maailmanlaajuinen siirtymä kohti uusiutuvia energialähteitä.

Myös palveluyksikössä tilauskertymän kasvu oli ripeätä. Siellä kertymä lisääntyi 18 prosenttia pitkäaikaisten huoltosopimusten vahvan kysynnän ansiosta. Tilauksia kertyi 686 miljoonaa euroa.

Sen sijaan laivamoottoreissa ja merenkulkuun liittyvissä teknologioissa tuli 15 prosenttia takapakkia. Matkustajalaivojen näkymät pysyivät Wärtsilän mukaan myönteisinä, mutta kauppa-aluksissa markkinat kärsivät yhä ylikapasiteetista, hitaasta kaupankäynnin kasvusta ja asiakkaiden taloudellisista rajoitteista.

Kaikkiaan Wärtsilän tilauskertymä nousi 1,4 miljardiin euroon.

Myös Valmet ja Metso rynnistivät

Myös konepajayhtiöt Valmet ja Metso ovat jo aiemmin kertoneet tilauskannan roimasta kasvusta tammi–maaliskuussa. Eilen tiistaina osavuosikatsauksensa julkaisseen Valmetin saamat tilaukset lisääntyivät 25 prosenttia vuoden takaisesta. Valmet sai tilauksia miljardin euron verran.

Niin ikään eilen osavuosituloksestaan kertonut Metso ilmoitti, että saadut tilaukset kasvoivat 11 prosenttia 733 miljoonaan euroon.

Poikkeuksena on tänään keskiviikkona tuloksensa julkaissut Cargotec, jonka saamat tilaukset supistuivat 5 prosenttia 857 miljoonaan euroon.

Cargoteciltakin löytyy sellainen yksikkö, jolla ensimmäinen vuosineljännes meni hyvin. Ajoneuvojen kuormankäsittelylaitteiden toimittajan Hiabin saadut tilaukset ylsivät kaikkien aikojen ennätykseen.