Kiista Aurajokeen sijoitettavasta ravintolalautasta jatkuu Turussa kesään saakka

Aurajokeen suunniteltua kelluvaa ravintolauttaa käsitellään kiinteistöliikelaitoksessa seuraavan kerran kahden viikon kuluttua.

Ravintolalaivat
Auralautta
Aurajokeen kaavailtuun ponttooniravintolaan mahtuu 150 asiakasta.Aura Ravintolat

Aurajokeen kaavaillusta ravintolautasta uhkaa tulla Turussa poliittinen ikiliikkuja.

150-paikkaisen ravintolautan eli ponttoniravintolan eli kelluvan terassin käsittely on jatkunut Turussa pitkin kevättä – ja jatkuu edelleen.

Keskiviikkona kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti viheltää pelin poikki, ja jätti asian yksimielisesti pöydälle.

– Otimme kahden viikon aikalisän. Haluamme vielä perehtyä asiaan ja vuokrasopimukseen ajan kanssa, sanoo johtokunnan Vuokko Puljujärvi (sdp.).

Bumerangiravintola

Kiista alkoi, kun ravintoloitsija Seppo "Sedu" Koskinen päätti hakea lupaa sijoittaa kelluva ravintolalautta Aurajokeen kahdeksi vuodeksi.

Tähän mennessä Aurajoen ravintoloiden on pitänyt olla laivoja. Tämän linja otti myös kiinteistöliikelaitoksen johtokunta kokouksessaan maaliskuun lopulla.

Minun mielestäni olisi ollut parempi sanoa juu tai ei.

Olli Manni

Kaupunginhallitus ei ollut asiaan tyytyväinen vaan palautti asian takaisin kiinteistöliikelaitokselle. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Olli Manni ei ole ilahtunut, että asia jätettiin nyt pöydälle.

– Minun mielestäni olisi ollut parempi sanoa juu tai ei, koska yrittäjän kannalta on yleensä kaikkein huonointa, että asia viivästyy.

Vuokran määrä ihmetyttää

Turun ravintolalaivayrittäjien keskuudessa on ihmetelty hinkua saada Aurajokeen ponttonilla kelluva ravintola.

– Se on vähän kummallista, sillä meiltä on edellytetty, että ravintolat ovat laivan näköisiä. Nyt yhtäkkiä halutaan saada lautta, jota ei ole koskaan aiemmin hyväksytty, sanoo ravintolalaiva Cindyn omistaja ja Varsinais-Suomen Matkailu- ja Ravintolayrittäjien puheenjohtaja Ilkka Joukanen.

– Kyllä tämä erikoiselta kuulostaa, koska vuosien saatossa moni muukin on yrittänyt Aurajokeen ravintolalaivaa tai -lauttaa, ja on ilmoitettu, että paikat ovat täynnä. Menee vähän niin kuin tiskin alta, erikoinen tapaus, sanoo ravintola Koulun osaomistaja ja ravintolapäällikkö Mika Lattu.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan esityksessä Sedu Koskisen ravintolalautan vuokraksi on esitetty 6000 euroa lisättynä arvonlisäverolla. Muiden Aurajoen ravintolalaivayrittäjien mielestä halvalla menee.

– Vuokra näyttäisi olevan puolet siitä, mitä meillä on. Se on hiukan aiheuttanut hämmennystä, sanoo Ilkka Joukanen.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Vuokko Puljujärvi perustelee summaa sillä, että vuokraa maksetaan vain kesäajalta. Talveksi ponttoniravintola poistetaan joesta.

Ilkka Joukanen ei selitystä niele. Kohtelua ei pidetä reiluna.

– Meiltä on edellytetty laivoja, eikä niitä voi viedä talveksi pois, koska ne eivät mahdu siltojen alta. Tyhjän panttina nämä tässä talvella seisovat, ei me näistä mitään tuottoja saada, Joukanen sanoo.

– Yhdenvertaisuus ja avoimuus ovat tärkeitä. Asiaa pohditaan hyvin laajasti, lupaa Vuokko Puljujärvi.

Aurajoki täyttyy ponttoneista

Ravintolalaivayrittäjät sanovat, että jos Sedu Koskinen saa luvan ponttonin päällä kelluvaan ravintolalauttaan, se avaa Pandoran lippaan.

– Muutkin haluavat lautan. Jos kaupunki halua Aurajoen täyteen ponttoneja, niin kyllä me saamme tänne ponttoneja tuotua, Ilkka Joukanen uhittelee.

Ravintolalaivayrittäjien mielestä Turun kaupunki suosii Sedu Koskista. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Vuokko Puljujärvi sanoo, että ainakaan hänen johtamansa johtokunta ei suosi.

Puljujärven mukaan tästä kertoo se, että johtokunta päätti alun perin, etteivät ponttoniravintolat sovi Aurajokeen. Asian uudelleenkäsittelyä vaati kaupunginhallitus.

Jos kaupunki halua Aurajoen täyteen ponttoneja, niin kyllä me saamme tänne ponttoneja tuotua.

Ilkka Joukanen

– Kun kaupunginhallitus on käyttänyt otto-oikeuttaan, se varmaan kertoo siitä, että joku on Sedu Koskisen kanssa saattanut asiasta keskustella, Vuokko Puljujärvi sanoo varovaisesti.

Puljujärvi sanoo myös, että mikäli kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan kahden viikon kuluttua tekemä päätös ei edelleenkään miellytä, kaupunginhallitus voi ottaa sen jälleen omiin käsiinsä.

Lautta on tilapäinen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli Manni sanoo, että hänellä ei ole osaa eikä arpaa Koskisen ravintolalauttaan.

– En minä edes tiennyt, että se oli Koskisen, ennen kuin ihan viime tipassa, kun alettiin ottaa yhteyttä puolin ja toisin.

Olli Mannin mukaan Koskisen ravintolalauttaan suhtaudutaan muutenkin erikoisesti.

– Pitää muistaa, että lautta ei ole pysyvä. Ei kannattaisi niin tiukasti käsitellä asiaa, että tässä rikotaan kaikkia pelisääntöjä, Manni sanoo.

Olli Manni lupaa reilua peliä Sedu Koskisen ravintolalautan jatkokäsittelyyn. Mikäli kiinteistöliikelaitoksen johtokunta lautan tyrmää, asia on sillä selvä.

– En ainakaan minä esitä silloin enää päätöksen alistamista kaupunginhallitukselle, Manni lupaa.

Yle ei useista yrityksistä huolimatta tavoittanut Sedu Koskista kommentoimaan ravintolalautta-asiaa.