Korian Tallisilta on sotasaalis Neuvostoliitolta – palaa nyt asuntomessualueelle entistä ehompana

Tallisillan moninainen historia jatkuu, kun ehostetusta sillasta tulee osa asuntomessualuetta.

asuntomessut
Tallisiltaa nostetaan paikoilleen Korialla
Juha Korhonen/Yle

Pala sotilashistoriaa palaa paikoilleen Kouvolan asuntomessualueella. Vuosikymmeniä sotilaskäytössä ollut Tallisilta siirrettiin tänään torstaina takaisin omalle paikalleen entistä ehompana.

Tallisillan tiedetään olevan suomalaisten joukkojen jatkosodan aikana Karjalan Kannakselta saatuja sotasaaliita. Siltakalustoa tuotiin 400 metriä osissa Kivisalmesta Korialle pioneerikoulutuskeskukseen.

Osista rakennettiin ensin pari pienempää siltaa. Kaksijänteinen silta jäi varastoon odottamaan, kunnes siitä rakennettiin Talliojan ylittävä Tallisilta vuonna 1946.

Tallisiltaa nostetaan paikoilleen Korialla
Juha Korhonen/Yle

Korian varuskunnan historiaa tutkinut eversti evp. Paavo Aho kertoo, että silta on ollut rakentamisesta lähtien pioneerijoukkojen tärkeä harjoitussilta. Pioneerit harjoittelivat sillan tuhoamista harjoituspanoksilla ja -nalleilla.

Kymmenkunta vuotta sitten sillasta tehtiin kestävyyslaskelmia, joiden mukaan silta romahtaisi ja sen vuoksi se aiottiin purkaa. Uhka oli ilmassa vielä kolme vuotta sitten. Silta päätettiin kuitenkin kunnostaa hienon historiansa vuoksi.

Sillan kunnostus osoittautui arvioitua laajemmaksi, mutta se kannatti

Pioneeripuiston Tallisilta nostettiin viime vuonna syksyllä pois paikoiltaan kunnostusta varten.

– Nostossa oli haasteita, kun toinen maatuki nojasi siltarakenteisiin vaurioittaen sitä. Nämä vauriot piti korjata samalla, kertoo rakennuspäällikkö Antti Nyberg.

Sillan runko-osa on nyt putsattu hiekkapuhaltamalla, korjattu ja maalattu. Koekuormitukset on tehty ja runko todettu hyväksi ja kestäväksi. Vanhojen, vaurioituneiden tilalle maatukien tilalle piti suunnitella uudet.

– Projekti laajeni tässä kohtaa reilusti, mutta nähtiin kuitenkin järkeväksi toteuttaa ja vaalia näin alueen pioneeriperinteitä, sanoo rakennuspäällikkö Antti Nyberg.

Tallisillan havainnekuva
Kouvolan kaupunki

Kun silta on nostettu takaisin paikoilleen Tallisilta saa uudet kansirakenteet sekä kaiteet valaistuksineen.

– Kokonaisuutena on vaadittu paljon työtä, mutta lopputulos tulee olemaan todella hieno.