1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tukholman epäillyn terroristin veli Olim Akilov ei usko Isis-motiiviin

Sanomalehti Aftonbladet on haastatellut terroristiepäillyn Rakhmat Akilovin veljeä Uzbekistanissa.

Ulkomaat
Ambulansseja kadulla, jonka molemmin puolin on kauppoja. Kadulla on paljon ihmisiä.
Ambulansseja auttamassa epäillyn terrori-iskun uhreja Tukholmassa 7. huhtikuuta.Rose-Marie Otter / EPA

Tukholman terroristiepäilty Rakhmat Akilov ei ollut uskonnollinen, hän ei käynyt moskeijassa, eikä elänyt islamin sääntöjen mukaan, kertoo Rakhmat Akilovin isoveli Olim Akilov sanomalehti Aftonbladetissa. (siirryt toiseen palveluun) Aftonbladet on haastatellut häntä Uzbekistanissa.

– En ymmärrä mitään tästä. Kukaan perheessämme ei ole uskonnollinen, kukaan ei ole voinut inspiroida häntä, Olim Akilov kertoo Aftonbladetille.

Hän ei usko, että hänen veljellään olisi yhteyksiä terrorijärjestö Isisiin, tai että hänen motiivinsa olisi ollut ääri-islamistinen. Toisaalta Olim Akilov ei edes tunne iskun yksityiskohtia. Työttömänä hänellä ei ole ollut varaa puhelin- tai internetyhteyteen.

– Onko totta, että hän on tunnustanut? Olim Akilov joutuu kysymään Aftonbladetin toimittajilta.

Rahkmat Akilov tunnusti vangitsemisoikeudenkäynnissään syyllisyytensä. Häntä syytetään neljän ihmisen tappamisesta kuorma-autolla Drottninggatanin kävelykadulla huhtikuun 7. päivänä. Hän halusi puolustusasianajajakseen sunnimuslimin, mutta käräjäoikeus ei suostunut pyyntöön.

Normaali lapsuus

Olim Akilov kuvailee veljesten lapsuutta hyväksi. Hän pitää veljeään älykkäänä ja kertoo tämän olleen hyvä koulussa. Rakhmat Akilovilla ei kuitenkaan ollut varaa opiskella yliopistossa, joten hänestä tuli hitsari.

Vuonna 2009 Rakhmat Akilov matkusti Venäjälle, jossa isoveli jo työskenteli Moskovan lähellä sijaitsevassa sementtitehtaassa. Rakhmat sai töitä samasta tehtaasta ja työskenteli Venäjällä laillisena maahanmuuttajana neljä vuotta, kertoo Olim Akilov.

Vuonna 2013 Rakhmat Akilov menetti työnsä sementtitehtaalla, ja veljesten tiet erkanivat.

"Viihtyi Ruotsissa hyvin"

Rakhmat Akilov asui vuoden Uzbekistanissa, ennen kuin matkusti Ruotsiin ja haki sieltä turvapaikkaa vuonna 2014.

– Hän kertoi koko ajan, kuinka hyvin hän viihtyi siellä, kuinka paljon ystävällisempiä kaikki olivat kuin Venäjällä. Hän rakasti Ruotsia ja sanoi, että se täydellinen maa. Hän halusi aloittaa siellä uuden elämän, Olim Akilov kertoo Aftonbladetille.

Hän uskoo veljensä matkustaneen Ruotsin, koska oli kuullut siitä hyvää muilta ulkomaalaisilta työntekijöitä sementtitehtaassa. Hän ei ole tietoinen siitä, että hänen veljensä oli hakenut turvapaikkaa.

– Hänellä ei ollut ongelmia Uzbekistanissa, eikä hän osallistunut mielenosoituksiin.

"Ei ollut uskonnollinen"

Olim Akilov ei ole tietoinen mistään tapahtumasta, joka olisi voinut saada veljen tekemään terrori-iskun. Hänen mukaansa tämä ei ole kärsinyt mielenterveysongelmista, eikä koskaan puhunut radikaalista islamismista.

– Ainoa yhteys uskontoon on, että hän sai lapsena lukea Koraania arabiaksi. Meidän perheemme oli tyypillinen neuvostoperhe, mutta isä halusi pitää kiinni perinteistä. Luulen, että hän halusi, että joku osaisi lukea hänen haudallaan.

Lopulta veli keksii yhden syyn, joka on voinut saada Rakhmat Akilovin raivostumaan. Tämän vaimo, joka jätti pariskunnan lapset Uzbekistaniin ja muutti itse Turkkiin töihin.

– Luulen, että hän oli mustasukkainen. Ehkä siellä oli joku toinen mies. En tiedä.

Olim Akilov kertoo veljensä ajatelleen, että toisen vanhemmista pitäisi pysytellä lasten luona. Rakhmat Akilov työskenteli vielä Venäjällä, kun hänen vaimonsa muutti Turkkiin.

– Isis on pelkkää paskapuhetta. Niin minä luulen, Olim Akilov sanoo Aftonbladetille.

Uzbekistanin viranomaiset olivat varoittaneet läntisiä turvallisuuspalveluja Rahmat Akilovista. Heidän mukaansa Isis oli värvännyt Akilovin sen jälkeen, kun tämä lähti Uzbekistanista ja asettui Ruotsiin.

Lue seuraavaksi