Tutkimus: Ryhävalaan poikanen kuiskii emonsa kanssa välttääksen saalistajia

Tutkijoiden mukaan emo ja poikanen välttelevät epätoivottuja kuuntelijoita.

luonto
Ryhävalasemo poikasensa kanssa.
Seurannan aikana havaittiin, että emot ja poikaset ääntelevät selvästi hiljaisemmalla äänellä, kuin muut valaat.AOP

Vastasyntyneet ryhävalaat ja niiden emot kuiskivat toisilleen mahdollisen saalistajan uhatessa, arvellaan uudessa tutkimuksessa.

Valaiden ääntelyä ovat kuunnelleet tanskalaiset ja australialaiset tutkijat Australian vesillä. Tutkijat seurasivat kahta emoa ja kahdeksaa poikasta Australian länsirannikolla sijaitsevassa Exmouthin lahdessa, jonne Etelämantereen vesillä asustavat ryhävalaat tulevat synnyttämään.

Valaat tunnetaan voimakkaista äänistään, joilla ne pitävät yhteyttä muihin laumansa jäseniin. Lisääntymisaikana urospuoliset ryhävalaat laulavat houkutellakseen naaraita luoksen.

Tutkijat asensivat valaiden selkään imukupeilla toimivat laitteet, joilla he kykenivät nauhoittamaan eläinten ääniä. Vuorokauden jatkuneen seurannan aikana havaittiin, että emot ja poikaset ääntelevät selvästi muita valaita hiljaisemmalla äänellä.

Päätutkija Simone Videsenin mukaan ääntely oli 40 desibeliä hiljaisempaa kuin samalla alueella liikkuvien urosten ääntely. Urosten ääni kuului useiden kilometrien päähän, mutta emon ja poikasen välinen viestintä vain alle sadan metrin päähän.

Hiljaista viestittelyä kuului erityisesti silloin, kun emo ja poikanen olivat liikkeessä. Tutkijat arvelivat syyksi sen, että lahden sameissa vesissä liikkui miekkavalaita vaanimassa varomattomia poikasia. Miekkavalaat voisivat valasparin keskustelua kuuntelemalla löytää poikasen, joka voi olla helppo saalis.

– Ne (emo ja poikanen) eivät kaipaa epätoivottuja kuuntelijoita, kommentoi tutkija Videsen valaiden käyttäytymistä.

Hiljainen ääntely voi johtua muistakin syistä

Valaspari saattoi myös vältellä urospuolisia ryhävalaita, jotka voisivat häiritä poikasista huolehtimista aikana, jolloin ne valmistautuvat jopa 8 000 kilometriä pitkään paluumatkaan Etelämantereen tuntumaan.

Tutkijat panivat merkille myös sen, että poikaset saattoivat ääneen viestittelyn sijaan hieroa itseään emoa vasten. Tämäkin voi olla keino välttää huomatuksi tulemista.

Tutkijat korostavat, että kyse on toistaiseksi vain oletuksista, jotka perustuvat kymmenen valasyksilön seuraamiseen. Tarvitaan lisätutkimuksia, jotta yhteys "kuiskailun" ja vaarojen välttelyn välillä tulisi todistetuksi.

Tutkimus on julkaistu Functional Ecologyssä (siirryt toiseen palveluun). Siitä uutisoivat muun muassa Gizmodo.com (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)