Lapin tulvariski nousee kevään venyessä

Hidas kevään tulo nostaa tulvariskiä Lapissa. Viranomaisten mukaan ensimmäisenä alkaa Simojoen tulva vapun jälkeisellä viikolla. Kittilässä on suurtulvan mahdollisuus.

Lapin maakunta
Kemijoki jäässä Rovaniemellä 26.4.2017
Kemijoki jäässä Rovaniemellä 26.4.2017 Antti Mikkola / Yle

Simojoella tulvahuippu on Lapin ely-keskuksen mukaan toukokuun puolivälissä, Tornionjoella ja Kemijoella touko-kesäkuun vaihteessa.

Ivalojoella tulva alkaa toukokuun puolivälissä ja huippu on touko-kesäkuun vaihteessa.

Rovaniemellä Kemijoki ja Ounasjoki vapautuvat usein jäistä vapun tienoolla. Nyt pari päivää ennen toukokuun alkua suurjokien risteys Lainaa ja sen alapuolella Ounaskoski ovat jäässä.

Simojoella jäidenlähtöä vasta odotellaan

Lapin isoista joista yleensä ensimmäisenä jäistään vapautuu Simojoki. Maakunnan eteläisin joki luo jäänsä yleensä vapun tienoilla.

– Vaikka olenkin huono ennustamaan, niin oletettavasi Simojoella jäidenlähtöä saadaan odottaa vielä äitienpäiväviikolle saakka, sanoo palotarkastaja Martti Kalmakoski Lapin pelastuslaitokselta.

Vapun alusviikolla Simojokea peittää vielä varsin paksu jääkansi.

Maastossa on Simojoenkin valuma-alueella vielä paljon lunta, johon on varastoitunut melkoisesti vettä. Kevättulvien kannalta ratkaisevaa on kevään etenemis- ja lumien sulamisvauhti.

- Lumien sulaessa nopeasti aiheutuu siitä vaaraa. Jos isot vesimassat tulevat jokeen ja nostelevat jäitä, niin pahimmillaan jäät kasautuvat ja tukkivat jokiuoman. Silloin vesi lähtee sinne, mihin se ei kuulu, miettii Martti Kalmakoski.

Kittilässä suurin tulvariski

Jäässä ovat kaikki Lapin vesistöt ja maastossa on kosolti lunta. Simojoen tulvan ennustetaan olevan keskimääräinen tai hieman keskimääräistä suurempi. Muiden jokien tulvan ennustetaan nousevan hieman keskimääräistä suuremmaksi.

Lapin Ely-keskuksessa arvioidaan kevään venymisen lisäävän merkittävästi tulvariskiä Ounasjoella Kittilässä. Vahinkoraja voi ylittyä ja tulva voi lähennellä jopa vuonna 2005 koetun suurtulvan tasoa.

– Jääpatoriski ja myös tulvariski kasvaa. Erityisessä vaarassa on jälleen kerran Kittilän alue, jonka yläpuolella on runsaasti lunta ja siinä mielessä siellä kyllä vedenkorkeudet lähentelevät 2005 lukemaa, sanoo Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.

Kaikissa Lapin vesistöissä kevättulva on nyt runsaan viikon myöhässä tavanomaisiin keväisiin verrattuna.