Kitarisaleikkaus paljasti laulajan aggressiivisen syövän: "En pelkää kuolemaa"

Auto-onnettomuudessa kuollut Harri Marstio sairasti syöpää. Keväällä 2017 hän toivoi Ylen haastattelussa, että voimia riittäisi jatkossa myös uusien biisien tekoon. Juttu on julkaistu toukokuussa 2017.

musiikki
Muusikko Harri Marstio palaa keikoille
Harri Marstio on keikkataukonsa aikana harrastanut kitaroiden kokoonpanoa valmisosista. Juha Korhonen / Yle

Kahvilan pöydässä istuu hattupäinen mies. Hän hörppää kahvistaan ja haukkaa sämpylästään palan. Korvalehdessä on pieni tatuointi. Mies vaikuttaa hieman väsyneeltä, mutta utelias katse tarkkailee kahvilan tapahtumia. Hän on laulaja Harri Marstio, jolla on takanaan rankka matka.

Hän on juuri äskettäin voittanut syövän – jo toiseen kertaan. Eikä sairautta ole vieläkään kokonaan kampitettu.

Kolme vuotta sitten sitten Harri Marstio meni lääkäriin korvakivun takia.

– Kipu kesti pitkään ja tuntui, että korvassa olisi ollut nestettä. Siitä meni myös kuulo.

Lääkärikäyntien jälkeen hänet passitettiin kitarisaleikkaukseen. Pari päivää leikkauksen jälkeen mies lähti Espanjaan lomalle. Sitten lääkäri soitti.

– Ehdin juuri sinne, kun sairaalasta Tampereelta tuli puhelu, että pitäisi tulla nopeasti takaisin. Lääkäri kertoi, että sairastan pahanlaatuista imusolmukesyöpää. Syöpä löytyi leikkausjätöksistä.

Marstio ei lähtenyt takaisin Suomeen heti, koska halusi pitää lomansa loppuun.

Ehdin juuri sinne, kun sairaalasta Tampereelta tuli puhelu, että pitäisi tulla nopeasti takaisin.

Harri Marstio

Noin kuukausi lomalta paluun jälkeen alkoivat sädehoidot. Laulaja laihtui 25 kiloa muutamassa viikossa.

– En pystynyt oikein syömään. En silti pelännyt kuolemaa tai muutakaan.

Parin kuukauden sairausloman jälkeen hän palasi keikoille. Syöpä vaani edelleen olan takana, mutta sitä Marstio ei tiennyt.

Sisäinen verenvuoto

Pari vuotta meni hyvin. Viime syksynä Marstio huomasi jälleen, ettei kaikki ollut kohdallaan. Vatsa reistaili ja silmän alle kehittyi patti, joka oli täynnä nestettä. Hän hakeutui takaisin hoitoon. Lääkärit tutkivat vatsaoireita aluksi katarrina.

Sitten Marstio sai sisäisen verenvuodon ja hemoglobiini romahti. Lukema oli 48, kun sen pitäisi aikuisella miehellä olla vähintään 134. Selvisi, että syöpä oli uusiutunut ja myös levinnyt. Sädehoito ei enää riittänyt, edessä oli sytostaattihoito. Syöpä saatiin nopeasti hallintaan.

Nyt tauti on toistaiseksi voitettu, mutta sytostaattihoidot jatkuvat harvakseen edelleen.

– En ole hirveän huolestunut, vaikka se uusiutuisi taas. Olen luottanut suomalaisten syöpähoitojen tehokkuuteen.

Sytostaatit vievät monilta syöpäpotilailta hiukset. Myös pahoinvointi on yleinen sivuoire. Marstio ei kuitenkaan ole kärsinyt kummastakaan. Vointi kuitenkin vaihtelee päivästä riippuen.

– Pitää valita, mitä jaksaa ja mitä ei. Ihan täysillä ei pysty päästelemään.

Paperitehtaalta esiintymislavoille

Marstio on tullut tunnetuksi ulkomaisten hittien suomenkielisistä tulkinnoistaan kuten Muisto vain jää ja Sametinpehmeä yö . Aavistus musiikkiurasta nousi pintaan ensimmäistä kertaa teininä Kuusankoskella. Siitä on aikaa 45 vuotta.

– Koulunkäynti jäi 15-vuotiaana sellaiseen malliin, että tilalle täytyi tulla jotain muuta, naurahtaa Marstio.

Poika yritti ensin seurata isänsä jälkiä paperitehtaan työläisenä, mutta kokeilu jäi kesätöiden ja muutaman lyhyen pätkän mittaiseksi.

Jos olisin jäänyt tehtaaseen, minulla olisi nyt hitosti velkaa, omakotitalo mutta ei työpaikkaa.

Harri Marstio

– Jos olisin jäänyt tehtaaseen, minulla olisi nyt hitosti velkaa ja omakotitalo, mutta ei työpaikkaa. Kun Voikkaan tehdas lakkautettiin, olisin ollut siinä porukassa, joka menetti työnsä.

Marstion nuoruus meni erilaisissa bändeissä, kunnes 25-vuotiaana hän levytti Romany Violin -kappaleen. Siitä tuli hänen uransa suurin hitti. Samana vuonna 1982 hän teki myös ensilevynsä.

– Kaikki tapahtui salamannopeasti. Yhtäkkiä ympärillä pyörii toimittajaa ja valokuvaajaa. Kaikki halusivat kysellä ja tietää. Olin sellaiseen ihan valmistautumaton. Se julkisuus oli vähän ahdistavaa.

Laulaja Harri Marstio
Harri Marstio on pyrkinyt säilyttämään positiivisen asenteen elämää kohtaan.Yle / Juha Korhonen

Keskittyminen ei riitä uuteen

Marstiolle tuttu muusikko, laulaja ja sanoittaja Pekka Myllykoski kuoli syöpään äskettäin. Se vetää miehen hiljaiseksi.

– Kyllä se uutinen pysäytti, ja samalla sitä miettii myös omaa sairauttaan. Me olemme suunnilleen samaa ikäluokkaa.

Mitä omaan syöpään tulee, Marstio ei halua puhua itsestään taistelijana.

– Minusta tuntuu, että taistelemisella ei ole tässä juuri hirveästi merkitystä. Kyllä se varmasti enemmänkin on lääketiede, joka minun tilanteeni on hoitanut. Olen kuitenkin pyrkinyt säilyttämään positiivisen asenteen sairaudenkin kanssa.

Sairaus on rassannut sen verran, ettei keskittymiskyky vielä riitä uusien kappaleiden tekemiseen. Tallessa on kuitenkin kitaristiystävä Jukka "Nipa" Niilolan kanssa tehtyä vanhaa, mutta viimeistelemätöntä materiaalia.

– Toivottavasti Nipan kanssa työstetään se jossain vaiheessa valmiiksi ja kaupitellaan sitten johonkin julkaisijalle.

Nyt mies kaavailee paluuta keikkalavoille.

Harkittuja merkintöjä keikkakalenterissa

Maaliskuun lopussa Marstio julkaisi Facebook-sivuillaan viestin, jossa vihjaisi tulevan kesän keikoista. Viesti keräsi nopeasti yli tuhat tykkäystä ja paljon kommentteja.

– Palaute kertoo ainakin sen, että en ole tätä hommaa ainakaan turhaan tehnyt. Jos voimat riittävät, niin kyllähän minä tykkään ihmisille esiintyä.

Pitkät ajomatkat ja esiintymisen odottelu sen sijaan eivät maistu.

– Vuorokaudessa kun on 24 tuntia ja siitä kun istuu lavalla kaksi tuntia, niin siitä on 22 tuntia jotain helvetti muuta.

Kaikesta näkee, että se kaksi tuntia on Marstiolle odottelun väärti. Veri vetää esiintymään, vaikka syöpähoitojen aikana lääkäriltä ei heru lupaa pitkiin reissuihin. Jos muusikolle nousee kuume, hänen täytyy päästä nopeasti Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan.

– Kuumetta ei saa tulla. Sytostaatit vievät vastustuskyvyn aika alas.

Sairausloma päättyi maaliskuun lopulla. Kesän muutamille keikoille on myös lääkärin lupa. Paluu yleisön eteen tapahtuu Nipa Niilolan kanssa 12. toukokuuta kotikonnuilla Kuusankoskella.

– Siitä lähtee ralli liikkeelle. Pieniä pubeja, joissa ihmiset ovat lähellä. Sellaiset paikat sopivat minulle.

Soittokuntoa Marstio on pitänyt yllä kitaran kanssa päivittäin.

Keikkailu on selkäytimessä, joten eiköhän ne sieltä tule.

Harri Marstio

– Keikkailu on selkäytimessä, joten eiköhän ne sieltä tule. Ja onhan se myös niin, että jostain on myös saatava elantoa.

Pitkää ja kapeaa leipää

Marstiolla on ammattilaisuraa takana yli 35 vuotta. Edellisestä levynjulkaisusta on kulunut jo yli kymmenen vuotta.

– Leipä on ollut pitkää ja kapeaa, meno tasaista. En ole lähtenyt ratsastamaan erilaisilla aallonharjoilla.

Nykyistä musiikkiteollisuutta Marstio kertoo seuraavansa "ulkokehältä".

– Bisnes on nykyisin kiivastempoista. Hitit tulevat ja menevät. Minua se ei juurikaan heilauta. Teen jatkossa niin kuin ennenkin.

Ennen keikkoja on tarkoitus pitää Niilolan kanssa muutaman päivän treenit. Ohjelmistoon on tulossa tuttujen kappaleiden lisäksi keikoilla ennen kuulemattomia lauluja vanhoilta levyiltä.

– Toivon, että jaksaisin vielä hommiani punnertaa ja olisi mielikuvitusta vielä uuden luomiseen. Tässä iässä täytyy kuitenkin olla koko ajan varuillaan. Koetan kestää kelkassa mukana.

Marstio palasi takaisin kotikonnuilleen Kuusankoskelle asumaan muutama vuosi sitten muun muassa huolehtimaan iäkkäistä vanhemmistaan. Vanhemmat menehtyivät kuitenkin lyhyen ajan sisällä runsas vuosi sitten.

– Rankkoja aikoja on täällä eletty, mutta tykkään asua Kuusankoskella. Olen kierrellyt nyt täällä autolla paikkoja ja viime kesänä olin ensimmäisellä veneretkellä Kymijoella. Oli valloittava kokemus katsoa Kuusankoskea sieltä.

Harri Marstio kuoli auto-onnettomuudessa torstaina 31.1.2019.