1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sima

Ahneella simasuulla on se kuuluisa loppu

Vappusimat ehtii vielä valmistaa pikaversiona. Simaa on nautittava kuitenkin maltilla, ettei vappukonsertissa soi peräpää kilpaa pasuunoiden kanssa.

Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Vappuna kuplat juomalasissa ovat asiaankuuluvat ja kivat, mutta jos vatsa on simalasillisen jälkeen kuin vappupallo, on simasuu ollut liian ahne.

Ruoka- ja yritysasiantuntija Mari Mäenpää Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista tietää kertoa, missä on mennyt vikaan, jos simalla kilistely päätyy paukutteluksi tai pahimmillaan vessaralliksi.

– Siman rusinoita ei kannata syödä. Ne keräävät hiivan itseensä.

Simapulloja ei myöskään kannata juoda viimeiseen pisaraan. Hiivaa välttääkseen kannattaa simapulloista jättää pohjalle samein osuus.

Jos simaa nautitaan vaikka piknikillä, ei pulloa kannata hölskyttää matkalla. Pullo saattaa räsähtää paineesta sirpaleiksi.

Hiivat myös sekoittuvat liikkeessä ja juomasta tulee sameaa. Samea sima on merkki sitä, että kannattaa antaa juoman seistä hetken ennen tarjoilua. Hätähousulla voi siis tulla hätä housuun.

– Silloin hiivat ovat sekaisin, ja vatsakin on sekaisin.

Tuorehiivalla pikasimaa mattimyöhäisille

Pikasimassa alkuvalmistelut ovat samat kuin tavallisen siman kanssa. Aluksi lämmitetään vesi ja lisätään sokerit. Värin sävy riippuu fariinisokerin määrästä. Maustetaan sitruunamehulla, ja jos haluaa oikein sitruunaista juomaa voi lisätä myös kuoren paloja. Simaa käytetään vuorokauden verran tuorehiivalla.

– Täytyy muistaa, että hiiva liotetaan kädenlämpöiseen veteen, mikä sitten lisätään muuhun nesteeseen.

Siman annetaan käydä vuorokauden verran huoneenlämmössä. Tämän jälkeen juhlajuoma siivilöidään ja pullotetaan. Pullon pohjalle ripotellaan sokeria ja muutama rusina. Pinnalla kelluvat rusinat ovat merkki valmiista simasta.

Uutta twistiä simaan voi tuoda maustamalla sitruunan sijaan granaattiomenoilla, raparperilla tai rosmariinilla ja limellä.