Aluetutkija ymmärtää kolhittua Savonlinnaa: "OKL:n lähtö on valtava ulkoinen sokki"

Opettajakoulutuksen menettäminen iskee pahimmillaan kovaa ja syvälle Savonlinnan alueen asukkaiden arkipäivään.

Savonlinna
Opiskelija-asuntoja Savonlinnassa.
Jukka Piirainen / Yle

Itä-Suomen yliopisto päätti jo vuosi opettajakoulutuksen keskittämisestä Joensuuhun. Savonlinna odotti hallitukselta mittavaa kompensaatiopakettia, jolla OKL:n lähdön vaikutuksia olisi lievennytty.

Hallitus päätti kehysriihessä toimenpiteistä, jotka jäivät lopulta kauas savonlinnalaisten toiveista. OKL:n mukana kaupungista häviää lähes tuhat opiskelijaa, pari sataa työpaikkaa ja tyhjenee reilut 700 asuntoa.

– On tämä iso pettymys. Kouluarvosana jää neloseen eli luokalle jäätiin, kaupunginjohtaja Janne Laine harmittelee.

Savonlinna piti erityisen tärkeänä opiskelupaikkojen lisäämistä ammattikorkeakoulupuolella. Se olisi taannut asukkaita asuntoihin ja toimeliaisuutta kesäkaupungin talveen. Janne Laineen laskelman mukaan Savonlinna menettää 700 opiskelijaa, kun 900 lähtee ja 200 tulee ammattikorkeakoulun puolelle.

Sillä on suuret kerrannaisvaikutukset, joita on vaikea edes tässä vaiheessa edes nähdä

Timo Aro

– Tämä tarkoitaa, että asuntoja joudutaan purkamaan 700-800.

Aluetutkija, valtiotieteiden tohtori Timo Aro pitää Savonlinnan kohtaloa Suomen oloissa poikkeukselllisena. Yleisimmin äkilliset rakennemuutokset ovat Suomessa liittyneet yksittäiseen tomialaan. Ne ovat vieneet paljon työpaikkoja yksittäiseltä paikkakunnalta.

– Savonlinnan kohdalla on kyse valtavasta ulkoisesta sokista ja nimenomaan osaamiseen perustuvasta ulkoisesta sokista. Sillä on suuret kerrannaisvaikutukset, joita on vaikea edes tässä vaiheessa edes nähdä, Timo Aro pohtii.

– Suurin haaste on henkinen ja liittyy tulevaisuuden uskoon. Vaarana on, että alue lamautuu eikä kykene uusiutumaan.

Hallituksen kehysriihessä sopimaan kompensaatiopakettiin Timo Aro ei ollut pystynyt vielä tarkasti perehtymään.

– Kovin, kovin marginaaliselta paketti näyttää, Aro arvelee.

Usko tulevaisuuteen on koetuksella

Timo Aro korostaa, että Savonlinnan tapauksessa on kyse osaamiseen liittyvän kokonaisuuden menettämisestä. Sen korvaamisessa on kova työ lähivuosina.

– Osaamisella on valtava merkitys. Alueen ihmisiltä vaaditaan nyt kehittymispääomaa ja uskoa tulevaisuuteen.

Kaupunginjohtaja Janne Laine muistuttaa, että Savonlinnassa on jaksettava kääntää katse tulevaisuuteen. Laine haluaa nähdä ne hyvät asiat, joita löytyy vaikeuksien keskellä.

Asukaslukuun suhteutettu vaikutus on sama, jos Joensuulta vietäisiin lähes koko yliopisto tai Helsingiltä puolet Helsingin yliopistosta

Janne Laine

– Savonlinnalla on paljon vahvuuksia, joiden varaan voidaan rakentaa. Ja itse uskon tulevaisuuteen. Meillä on paljon myös hyviä asioita. Kaupungin talous saatu kuntoon ja liikkumavaraa prosenttiyksikön verran. Henkilöstöä saatu vähennettyä parilla sadalla hengellä. Elinkeinoelämässä on menossa paljon hyviä hankkeita, Laine luettelee.

Kaupunginjohtaja Janne Laine on hahmotellut OKL:n lähdön suuruusluokkaa, mikä on 36 000 asukkaan kaupungille melkoinen.

– Asukaslukuun suhteutettu vaikutus on sama, jos Joensuulta vietäisiin lähes koko yliopisto tai Helsingiltä puolet Helsingin yliopistosta, Laine laskee.