Nizzan tapahtumat koskettivat Laurentin perhettä läheltä - Terrori-iskut saaneet suomalaiset harkitsemaan matkustamistaan

Aktiivisesti matkustavista joka viides on muuttanut matkasuunnitelmiaan viime vuosien tapahtumien takia. Niina Laurentin perhe ja Arimo Laakkonen jatkavat reissaamista uhista huolimatta.

A-teema
Niina Laurenti perheineen
Yle

Euroopan viime vuosien terroristi-iskut ovat saaneet myös suomalaiset miettimään matkustamistaan. Ylen Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastanneista joka viides aktiivisesti matkustava kertoi, että on muuttanut suunnitelmiaan iskujen takia.

Kyselyyn vastanneista kolmannes ilmoitti, ettei ole kysymys matkustamisesta koske heitä ollenkaan.

Niina Laurentia Euroopan tilanne mietityttää. Suomalais-ranskalaisen perheen suvun toinen puoli asuu Ranskan Nizzassa. Viime heinäkuussa kaupungin rantakadulla väkijoukkoon ajettu kuorma-auto surmasi 85 ihmistä ja haavoitti yli 200:aa.

- Olemme matkalla juurikin sinne Nizzaan ja siellä tämä viime vuonna tapahtui. Eli läheltä koskettaa. Toki kävi onnekkaasti, ettei liian läheltä, Laurenti kertoo Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

- Kyllä sitä miettii kovasti. Mutta elämä jatkuu, eteenpäin pitää mennä. Matkustamme ja haluamme matkustaa, mutta kyllä se mielessä on koko ajan.

Nizzan isku oli kova järkytys, vaikka Laurentin perhe oli tuolloin Suomessa.

- Heräsimme siihen ja valvoimme koko yön. Siinä selvitettiin puolin ja toisin, että mitä on tapahtunut ja ketä on ollut paikalla, Laurenti muistelee.

- Eihän sitä laajuutta silloin tiedetty, että miten iso juttu se kuitenkin oli.

Muutokset eivät tulisi mieleenkään

Arimo Laakkonen sai tiedon Tukholman Drottninggatanin iskusta Frankfurtin lentokentälle. Yhteensä puolen vuoden verran länsinaapurissa työskennellyt Laakkonen hyppäsi koneeseen tietämättä, miten tutuille tai ystäville oli käynyt.

Arimo Laakkonen
Arimo LaakkonenYle

- Kun lopulta pääsin nettiin, kaikki Facebookissa olivat päivittäneet jo, että olivat kunnossa, Laakkonen sanoo.

Euroopan lentokentät ovat olleet myös tähtäimessä, ehtikö se käydä mielessä?

- Matkaseurueessa vähän pohdittiin tilannetta, mutta ei tullut mitään sellaista, että vitsit olemme lentokentällä.

Tukholman pestien jälkeen Laakkonen on vieraillut kaupungissa kerran tai kaksi vuodessa. Toukokuussa edessä on reissu paikallisten seurojen AIK:n ja Hammarbyn peleihin.

- Lennot ja matkat oli varattu jo ennen tätä Tukholman iskua, mutta ei ollut kyllä mielessäkään, että tulisi jotain muutoksia, Laakkonen sanoo.

- Sen mitä olen nähnyt sosiaalisen median kautta, niin ihmiset selkeästi jatkavat elämäänsä. Ei ole näkynyt mitään kauhisteluja siitä, että mitä jos tämä tapahtuu uudestaan. Olisiko siinä jotain ruotsalaista?

Pelossa ei voi elää

Niin Laurenti kuin Laakkonenkin korostavat, ettei uhkakuvien saa antaa rajoittaa normaalia elämää.

- Sitähän ei voi elää laisinkaan, jos sitä miettii eikä mihinkään uskalla mennä. Eihän sellainenkaan mitään elämää ole, Laurenti sanoo.

- Sehän on yksi tavoitteista, että ruvettaisiin pelkäämään. Itse koen niin, ettei ole tarvetta ainakaan muuttaa omaa käyttäytymistä, Laakkonen toteaa.

Tukholman ja Pietarin iskut toivat terrorismin Suomen rajoille. Mikä saa ihmisen ajamaan rekan väkijoukkoon? Mitkä ovat terrorismin juuret? Miten Syyrian sodan ratkaiseminen vaikuttaisi terrorismin hillitsemiseen? A-teema: Terrorismin uhka Yle TV1 27.4. klo 21.05 alkaen. #ateema