Migri etsii uutta paikkaa Suomen ainoalle tehostetun valvonnan osastolle: "Kaikilla traumaattisia kokemuksia"

Erityistä tukea tai valvontaa vaativien turvapaikanhakijoiden osasto joutuu muuttamaan, kun Hennalan vastaanottokeskus Lahdessa suljetaan vuodenvaihteessa.

turvapaikanhakijat
Hennalan vastaanottokeskus Lahdessa.
Hennalan vastaanottokeskus Lahdessa Mika Moksu / Yle

Hennalan vastaanottokeskukseen Lahteen on kaikessa hiljaisuudessa perustettu tehostetun valvonnan osasto, jossa hoidetaan erityistä valvontaa tai psykiatrista tukea vaativia turvapaikanhakijoita. Osasto perustettiin helmikuussa 2016 ja aluksi siellä oli 5 turvapaikanhakijaa. Syksyllä määrä nousi kymmeneen ja vuoden loppupuolella paikkamäärää nostettiin kahteenkymmeneen. Sekään ei riitä.

– Meillä on koko ajan 5-10 turvapaikanhakijaa jonossa osastolle. Tällä on selvä tarve, sanoo Maahanmuuttoviraston terveydenhuollosta vastaava ylitarkastaja Päivi Hieta.

Osastolla työskentelee seitsemän hoitajaa ja kuusi ohjaajaa kolmivuorotyössä. Lisäksi työvoimaan kuuluu koko Hennalan vastaanottokeskuksen käytössä oleva vartija. Hoidettavat tulevat vastaanottokeskuksista ympäri Suomea. Tehostetun valvonnan osastolle pääsee, jos turvapaikanhakija ei ole saanut tarvittavaa hoitoa muualta.

Heillä kaikilla on traumaattisia kokemuksia

Päivi Hieta

– Heillä kaikilla on traumaattisia kokemuksia. Osa on vakavasti sairastunut jo ennen Suomeen tuloaan, sanoo Hieta.

Osastolla käy Terveystalon lääkäri joka viikko. Hoidettavien lääkitykset katsotaan kuntoon ja tehdään diagnoosit. Jos osastolla ei pärjää, voidaan potilas siirtää Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystykseen. Hennalassa on hoidettu jo 50 turvapaikanhakijaa.

– Osa heistä pärjää lääkityksen kanssa, osa lähtee takaisin kotimaahansa ja osa päätyy kuntiin asumaan. Heillä on samanlainen prosessi kuin muillakin turvapaikanhakijoilla, sanoo Päivi Hieta.

Maahanmuuttovirasto on erittäin tyytyväinen yksikön toimintaan eikä haluaisi luopua siitä. Hennala oli sopiva paikka, sillä entisen kasarmit tilat soveltuvat hyvin toimintaan ja henkilökunta on ollut osaavaa. Osasto ei ole suljettu, vaan toimii vastaanottokeskuksen osana yhdessä käytävässä.

Osastolle etsitään kuitenkin uutta paikkaa, sillä vastaanottokeskuksen toiminta Hennalassa loppuu vuodenvaihteessa.

– Toiminta voi jatkua Lahdessa tai jossakin muualla. Joka tapauksessa tälle on olemassa selvä tarve, sanoo Maahanmuuttoviraston terveydenhuollosta vastaava ylitarkastaja Päivi Hieta.

Vastaanottokeskukset ääriään myöten täynnä

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen kertoo, että Hennalan vuokrasopimusta ei jatketa, koska alueen omistajalla on muita suunnitelmia alueelle.

Maahanmuuttovirasto on sulkenut vastaanottokeskuksia ja supistanut paikkamääriä sitä mukaa, kun turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on tyrehtynyt. Viime vuoden helmikuussa Suomessa oli 32 000 vastaanottokeskuspaikkaa, niistä 20 000 on saneerattu.

– Voi olla, että joudumme perumaan joitakin kapasiteetin supistamisia, sanoo Nuutinen.

Voi olla, että joudumme perumaan joitakin kapasiteetin supistamisia.

Pekka Nuutinen

Nuutinen kertoo, että vastaanottokeskukset ovat täydessä käytössä, aikuispuolen käyttöaste on 95-96 prosenttia. Nuutisen mukaan vastaanottokeskusten lakkautuspäätöksiä tuskin perutaan, mutta paikkamäärien supistuksia arvioidaan uudelleen.

– Poistuma on hitaampaa kuin ajattelimme ja jos tulijoita on, kaikki tilat tarvitaan, sanoo Nuutinen.

Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että Hennalan vastaanottokeskuksen toiminta jatkuisi vuodenvaihteen jälkeen jossakin muualla Lahdessa.

– Epätodennäköistä, vaikka eihän sitä koskaan tiedä. Lahden ja Hämeen tilanne tarkastellaan sitten lähempänä, kun tiedämme paljon paikkoja tarvitaan, sanoo Nuutinen.