Terrafame teki tuotantoennätyksiä – uudeksi tuotteeksi halutaan kupari

Nikkelin tuotantoennätyksestä huolimatta Terrafamen toiminta oli alkuvuonna tappiollista.

kaivosteollisuus
Terrafamen työntekijöitä tehtaalla.
Terrafamessa pohditaan nikkelin jatkojalostamismahdollisuuksia, mutta myös kuparisulfidituotteen myynnin aloittamista.Julia Sieppi / Yle

Monimetalliyhtiö Terrafame teki Sotkamon kaivoksella tuotantoennätyksen tammi–maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun) (Terrafame) nikkelin tuotantomäärässä. Tuotantoennätys syntyi myös kuukausitasolla helmi- ja maaliskuussa. Nikkeliä yhtiö tuotti alkuvuonna 4 787 tonnia ja sinkkiä 9 791 tonnia. Määrät kasvoivat selvästi viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä, ja nikkelin tuotantomäärä on tehtaan koko historian suurin.

Ennätyksistä huolimatta yhtiön liikevaihto pieneni edellisestä vuosineljänneksestä noin kuudella miljoonalla, alkuvuonna liikevaihto oli 41,3 miljoonaa euroa.

Käyttökate oli -18,4 miljoonaa euroa, kun se vuoden 2016 loka–joulukuussa oli 16 miljoonaa euroa plussalla. Loppuvuoden positiivinen käyttökate johtui keskeneräisen tuotannon varastoarvon (siirryt toiseen palveluun) muutoksista (Kauppalehti).

– Nikkelin keskihinta maailmanmarkkinoilla laski kuitenkin ensimmäisellä vuosineljänneksellä viisi prosenttia vuoden 2016 viimeiseen neljännekseen verrattuna, millä oli tulosta heikentävä vaikutus, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Uusia tuotteita tulossa?

Terrafame aikoo parantaa kannattavuutta jalostamalla tuotteitaan eteenpäin. Yhtiö on jatkanut vuonna 2016 aloittamaansa kuparin kaupallistamista ja valmistelee kuparisulfidituotteen myynnin aloittamista jo tänä vuonna.

Yhtiö tutkii myös nikkelin jatkojalostusmahdollisuuksia, mikä voisi tarkoittaa jo Talvivaara Sotkamon suunnitelmissa olleen sulaton rakentamista. Lisäksi Terrafame selvittää mahdollisuuksia uraanioksidin tuotteistamiseen.

Kaivosalueelle varastoituja vesiä oli maaliskuun lopussa 2,9 miljoonaa kuutiometriä, kun niitä syksyllä 2015 oli yli 10 miljoonaa kuutiometriä. Nuasjärven purkuputkea Terrafame kertoo käyttäneensä maaliskuun lopulla vain sen verran, että putki pysyy sulana. Uuden keskusvedenpuhdistamon yhtiö otti käyttöön tammikuussa.

Valtion erityisyhtiö Terrafame osti konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamo Oy:n kaivoksen syksyllä 2015. Tänä keväänä osaomistajaksi tuli monikansallinen Trafigura-yhtiö.

Lue lisää

Yllättävä käänne: Terrafame teki voittoa ensimmäistä kertaa

Päivitetty 27.4.2017 klo 15:31: Korjattu juttuun, että Terrafame teki nikkelin tuotantoennätyksen, ei nikkelin ja sinkin.