1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotaveteraanit

Presidentti Niinistö veteraanipäivän haastattelussa: Sodasta ei juuri puhuttu, vaikka koko lähisuku oli mukana

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistelee Ylen haastattelussa, kuinka hänen nuoruudessaan sodasta joko vaiettiin tai arkailtiin käynnistää veteraanijärjestön toimintaa.

Sauli Niinistö Kuva: Juha Vuohelainen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Ylelle antamassaan Kansallisen veteraanipäivän haastattelussa, että hänen lapsuudessaan sodasta ei juurikaan puhuttu. Perheellä oli kuitenkin läheinen kokemus sodasta, sillä Niinistön isä ja tämän viisi veljeä olivat kaikki mukana sodassa. Lisäksi Niinistön äiti oli lottana.

– Yleensäkin suhtautuminen oli sellaista vakavaa, joka varmasti viittaa siihen, että ne kokemukset olivat olleet raskaita ja painaviakin monille.

Sota tuli kuitenkin lähemmäksi nuorta Niinistöä, kun hän oli Salossa kuuntelemassa jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin puheita.

– Siellä minä yritin eturivissä seistä, vaikka en kovin paljon ymmärtänytkään.

Myöhemmin Niinistö kertoo hieman ihmetelleensä, kuinka varovasti hänen isänsä oli käynnistämässä sotaveteraanitoimintaa kuusikymmentäluvulla.

– Sitä ikään kuin vähän varottiin, miten siinä uskaltaa mennä eteenpäin, siis vielä 60-luvulla. Ja kuitenkin kysymys oli sotaveteraanitoiminnasta, aika lailla sosiaalisesta toiminnasta, ei mistään sotaisesta puuhasta.

Kyseessä oli Niinistön mukaan vain tarve jollain tavalla vaalia yhteishenkeä ja pitää Suomea pystyssä. Toisaalta kyseessä saattoi olla suojelunhalusta, että nuoremmat eivät joutuisi sotimaan.

– Uskon, että jokainen sodan ajan ihminen ajattelee juuri sillä tavalla. Luulen, että me rauhan ajan lapsetkin tämän hyvin ymmärrämme.

Presidentti veteraanien tapaamisista: Se on ollut arvokas oppi

Kun veteraanipäivää alettiin Suomessa viettää 30 vuotta sitten, sen saaminen kalenteriin ei ollut itsestään selvää. Sittemmin veteraanit ovat nousseet kunniapaikalle monissa tapahtumissa. Niinistölle tapaamiset ovat jääneet pysyvästi mieleen.

– Olen ollut moneen kertaan hämmentynyt ja liikuttunutkin siitä, kun olen kohdannut kovia kokeneita ihmisiä, joilla on kuitenkin niin kiitollinen perusasenne elämäänsä, tietäen kuinka paljon he ovat menettäneet. Minusta se on ollut arvokas oppi.

Veteraanisukupolven sitkeyden Niinistö arvelee tulleen siitä, että elämälle osaa antaa enemmän arvoa kovien kokemusten jälkeen.

– Ehkä siinä ihmismieli saattaa reagoida niin, kun kaikki asiat ovat todella huonosti tai raskaasti ja koko olemassaolo on uhattuna. Sitten kun tunnelma vähän vapautuu, ehkä sitä osaa antaa enemmin arvoa olemiselleen, vaikka sitten olisi haavoittunut tai muutoin menettänyt nuoruuttaan.

Tasavallan presidentin Ylelle antama haastattelu on katsottavissa TV1:ssä ja Yle Areenassa kello 12.50 alkavassa Kansallinen veteraanipäivä -ohjelmassa.