1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kätilöopiston sairaala

Suljettavalla Kätilöopistolla sairastunut kätilö: "Meille astman saaneille tämä on elinikäinen sairaus"

Kätilöopiston sulkeminen on mieluisa päätös sisäilmaongelmista kärsineille työntekijöille, mutta heidän huolensa eivät ole vielä ohi.

Kätilöopiston sairaala
HUSin kätilö Laura Häggblom on oireillut pitkään huonosta sisäilmasta johtuen.
HUSin kätilö Laura Häggblom on oireillut pitkään huonosta sisäilmasta johtuen.Mårten Lampén / Yle

Helsingin Kätilöopiston sairaalan kätilö Laura Häggblom on tyytyväinen HUSin päätökseen sulkea Kätilöopiston synnytyssairaala.

– Lopultakin meitä uskottiin ja kuunneltiin. Niin moni on oireillut, sairastunut ja yrittänyt saada apua. Nyt vihdoin aletaan todella toimia.

Kätilöopistolla on hoidettu vuosittain noin 5 500 synnytystä.

Hyksin naistentautien ja synnytysten toimialajohtajan Seppo Heinosen mukaan Kätilöopiston synnytystoiminta siirretään väistötiloihin kuuden kuukauden kuluessa muihin synnytyskiinteistöihin, kuten Espoon Jorvin sairaalaan ja Helsingin Naistenklinikalle.

Meitä kroonisesti sairastuneita on yli viisikymmentä.

Helsingin Kätilöopiston sairaalan kätilö Laura Häggblom

Häggblom pelkää, että pahiten oireilevat työntekijät joutuvat siirron myötä ojasta allikkoon, sillä monet kätilöt ovat kertoneet oireilevansa myös Jorvissa ja Naistenklinikalla.

Häggblom kertoo saaneensa myös itse oireita huonosta sisäilmasta johtuen 90-luvun alusta saakka eri synnytyssairaaloissa, joissa hän on työskennellyt.

– Olen kiertänyt Jorvin, Kätilöopiston ja Naistenklinikan kaikki talot, ja kaikissa olen oireillut. Tiedän useita ihmisiä, jotka ovat sairastuneet niin pahasti, etteivät pysty enää tekemään mitään hoitajan työtä. Meitä kroonisesti sairastuneita on yli viisikymmentä, tarkkaa lukua ei tiedä kukaan.

Huhtikuussa Häggblom aloitti työt Naistenklinikan remontoidussa osassa. Siellä hän ei ole ainakaan vielä saanut oireita.

Tilanteen vakavuus tuli yllätyksenä johdolle

Toimialajohtaja Heinosen mukaan Jorvin ja Naistenklinikan pitäisi kuitenkin olla paremmassa kunnossa kuin Kätilöopisto on.

– Meillä ei ole tietoa, että siellä olisi näin vakavia ongelmia, vaikka pieniä ongelmia näissä kummassakin vanhassa kiinteistössä on, ja niitäkin on kunnostettu.

Toisaalta johtotasolla oltiin pitkään tietämättömiä myös Kätilöopiston ongelmien laajuudesta. Tilanteen vakavuus paljastui vasta maalis-huhtikuussa tehdyissä tutkimuksissa.

– Vaikka pieniä kunnostustöitä on vuosien mittaan tehty, niin se, että näin vakavat ongelmat nyt sitten paljastuivat, oli kyllä kiistatta yllätys, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan onni onnettomuudessa on se, että Naistenklinikalle valmistuu pian uusia synnytyssaleja.

Sädesientä ja mikrobivaurioita

Sweco Oy:n tekemässä sisäilmateknisessä korjaustarveselvityksessä rakennuksesta löydettiin laaja-alaisesti sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita.

– Lähtökohta oli se, että rakennuksessa oli ollut ajoittain vesivahinkoja. Niillä alueilla rakenteita on purettu, mutta edelleen osa tilojen käyttäjistä kokee sisäilman laatuun viittaavia oireita. Tutkimuksessa mitattiin rakennekosteuksia pistokokeen omaisesti, tehtiin merkkiainekokeita ja ilmatiiveystutkimuksia sekä selvitettiin rakenteiden kuntoa rakenneavauksilla ja otettiin mikrobinäytteitä, sanoo Swecon edustaja Sanna Pohjolainen.

"Kyllä tämä jää varsin monelle hampaan koloon"

Työsuojeluvaltuutetun Leena Heikkisen mukaan työnantajan olisi pitänyt reagoida nopeammin ongelmiin.

Seppo Heinonen kuitenkin väittää noudattaneensa HUSin toimintaohjetta.

– Olen todella pahoillani, että näin on päässyt käymään. Tässä on noudatettu ihan täsmällisesti HUSin toimintaohjetta, mutta tämä tilanne lähti äkillisesti eskaloitumaan viimeisen puolentoista vuoden aikana. Siihen saakka näytti siltä, että ongelmat hoituvat tiloja kunnostamalla.

Häggblom uskoo, että tilanne jää harmittamaan monia työntekijöitä, vaikka toimiin on nyt ryhdytty.

– Kyllä tämä jää varsin monelle hampaan koloon. Kaikki eivät saa näitä oireilujaan työperäiseksi, jos ei tule astmadiagnoosia, ja meille astman saaneille tämä on elinikäinen sairaus.

Astman lisäksi Kätilöopiston työntekijöillä on ollut muun muassa väsymystä sekä päänsärkyä ja lihassärkyä työterveyshuollon mukaan.

Lue myös:

HUS luopuu Kätilöopistosta kokonaan – sisäilmaongelmat sulkevat Suomen suurimman synnytyssairaalaan

Kätilöopistossa työskennelleitä oireilevia on useita kymmeniä – Kätilöt puhuvat nyt