Kankaanpään suuri koalitio voi kaatua: Kokoomus ja vasemmistoliitto eivät tyrmää persu-yhteistyötä

Keskustan ja sosiaalidemokraattien toivoma suuri koalitio saattaa sittenkin jäädä toteutumatta, jos pienet ryhmittymät kokoomus ja vasemmistoliitto päätyvätkin liittoon perussuomalaisten kanssa.

Kankaanpää
Kankaanpään kaupungintalo.
Kankaanpäähän ei ehkä sittenkään synny suurta koalitiota perussuomalaisia vastaan.Antti Laakso / Yle

Kuntavaalien jälkeiset liittoumakuviot voivat vielä päätyä täysin uuteen uskoon Kankaanpäässä. Valtuuston pikkupuolueet kokoomus ja vasemmistoliitto korostavat, että ne ovat valmiita suuren koalition sijasta myös yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

Ennen pääsiäistä kuntavaalit Kankaanpäässä voittaneen keskustan Kauko Juhantalo kertoi, että puolueet ovat löytäneet toisensa ja kaupunkiin syntyy suuri koalitio torjumaan perussuomalaisten vaikutusvallan kasvua.

Juhantalo perusteli perussuomalaisia vastaan noussutta koalitiota sillä, että vaalikentillä moni koki tulleensa henkilökohtaiseksi perussuomalaisten loukkaamaksi. Perussuomalaiset ihmettelivät keskustan linjausta ja kertoivat tiistaina jatkavansa neuvotteluja kaikkiin suuntiin.

Perussuomalaisille kumppaneita?

Puolueidensa kuntavaalien ääniharavat, Kankaanpään kokoomuksen puheenjohtaja Kari Kähkönen ja Kankaanpään vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jorma Kortteus sanovat molemmat pettyneensä Juhantalon toimintaan.

Olemme kertoneet keskustalle, että iso koalitio kiinnostaa, mutta mitään linjauksia ei ole tehty.

Kari Kähkönen (kok.)

– Olemme kertoneet keskustalle, että iso koalitio kiinnostaa, mutta mitään linjauksia ei ole tehty, Kähkönen sanoo.

– Asiat olivat kesken. Emme pitäneet Juhantalon ulostulosta, Kortteus sanoo.

Sekä Kähkönen että Kortteus kertovat puolueidensa käyvän neuvotteluja teknisestä vaaliliitosta myös perussuomalaisten kanssa. Molempien mukaan kaikki eri ratkaisut ovat vielä mahdollisia.

Emme pitäneet Juhantalon ulostulosta.

Jorma Kortteus (vas.)

– Hävittyjen vaalien jälkeen meille on tärkeintä saada mahdollisimman hyvä paikkamäärä [kaupunginhallitukseen ja lautakuntiin], kokoomuksen Kähkönen sanoo.

Kenelle puheenjohtajan paikat?

Perussuomalaisilla on tällä hetkellä Kankaanpäässä kaupunginhallituksen ja keskustalla valtuuston puheenjohtajuus.

Kauko Juhantalon kaavailuissa suuri koalitio varmistaisi kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden demareille, jolloin Juhantalo itse voisi jatkaa valtuuston johdossa.

Perussuomalaiset katsovat, että pienestä vaalitappiosta huolimatta heille kuuluu Kankaanpäässä edelleen kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikka.