Hyppää sisältöön

Orbán puolustautui Brysselissä: "Unkari ei ole autoritaarinen maa"

EU-komissio käynnisti rikkomusmenettelyn Unkarin viimeisen riippumattoman yliopiston takia.  Pääministeri Orbán kiisti, että hallitus olisi sulkemassa CEU-yliopistoa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán puhui Euroopan parlamentissa keskiviikkona 26. huhtikuuta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

BRYSSEL Unkarin pääministeri Viktor Orban ei pyydellyt anteeksi linjaansa, kun hän esiintyi keskiviikkona iltapäivällä Euroopan parlamentin edessä. Keskustelussa käsiteltiin Budapestin Central European University -yliopistoa, joka on lakkautusuhan alla hallituksen lakiuudistuksen takia.

Kymmenet tuhannet unkarilaiset ovat marssineet Budapestin kaduilla yliopiston puolesta. Orban kiisti, että hallituksen tarkoitus olisi sulkea yliopisto. Hän vetosi rehtorin henkilökunnalle lähettämään kirjeeseen, jonka mukaan CEU pyrkii jatkamaan toimintaansa normaalisti.

– Tämä syytös on perusteeton. Tilanne on absurdi. Kuin syytettäisiin murhasta, vaikka uhri on yhä hengissä ja voi hyvin, ja vielä osoittaa murhaajaa sormella, Orban sanoi.

Euroopan komissio ei ole uskonut Orbanin selityksiä, vaan aloitti samaan aikaan rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan yliopistokiistan takia. Komission mukaan laki rikkoo mm. sisämarkkinalainsäädäntöä vastaan, joka takaa oikeuden tarjota vapaasti palveluita EU:ssa. Unkarilla on kuukausi aikaa vastata komission kirjelmään.

Pääministeri Orbán kiisti Ylelle, että uusi laki olisi eurooppalaisen oikeuden vastainen.

– Emme ole sitä mieltä, hän sanoi kävellessään parlamentin täysistuntoon.

Taustalla Soros-kauna

Orbánin puheista kävi selväksi hänen antipatiansa unkarilaissyntyistä sijoittajaa George Sorosia kohtaan. Sorosin Open Society -säätiö on perustanut CEU-yliopiston.

– Emme ole yhtä voimakkaita kuin Soros, joka hyökkää Unkaria vastaan, Orbán sanoi.

Moni euroedustaja muistutti puheenvuorossaan, että Orbán oli vuosia sitten saanut itsekin Sorosin säätiöltä apurahan, jonka turvin hän oli opiskellut Britanniassa Oxfordin yliopistossa.

Soros on itse Brysselissä samaan aikaan kuin Orbán. Hän tapasi EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen (kok.), ja tapaa huomenna torstaina puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin.

Yliopistokiista ei ole ainoa asia, jossa Orbánin johtama Unkari on kulkenut EU-linjaa vastaan.  Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans luetteli puheenvuorossaan pitkän listan ongelmia maahanmuuttolinjauksista kansalaisjärjestöjen tilanteeseen.

Erityisen ongelmallisena hän piti Unkarin hallituksen aloittamaa Pysäyttäkää Bryssel -konsultaatiota, jossa kansalaisilta kysytään postitse kantaa EU-linjauksiin. Timmermansin mukaan suurin osa kyselyn väitteistä on vääriä.

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans osallistui Unkari-keskusteluun Euroopan parlamentissa. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Komissaari vetosi Unkarin demokratian historiaan.

– Elinaikani suurin ihme oli Berliinin muurin murtuminen ja rautaesiripun romahtaminen. Ja se, että Unkarista tuli yksi Euroopan demokraattisista maista, Timmermans muisteli.

Fidesz ja kokoomus samassa ryhmässä

Puolan hallitus on toiminut samaan tapaan kuin Unkarin, mutta tähän saakka Unkari on selvinnyt Brysselissä ilman kurinpitotoimia. Pääministeri Orbánin Fidesz-puolue kuuluu samaan eurooppalaiseen EPP-kattopuolueeseen kuin esimerkiksi Juncker, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen kokoomuspuolue.

Moni EPP:n europarlamentaarikko on alkanut kokea Orbánin toiminnan kiusalliseksi europuolueen kannalta.

– Unkarin hallitus rikkoo toistuvasti EU:n yhteisiä arvoja vastaan. Fideszin olisi syytä pohtia, ovatko he oikeassa puolueryhmittymässä, sanoo Henna Virkkunen (kok.).

EPP keskustelee asiasta lauantaina, kun puolue kokoontuu EU-huippukokouksen alla Brysselissä. Jyrki Katainen on EPP:n varapuheenjohtaja.

– Fideszin oikea paikka ei ole EPP-ryhmässä niin kauan kun Orbán siirtyy kauemmas ja kauemmas demokratiasta. Hän on siirtynyt jo liian kauas, sanoo Petri Sarvamaa (kok.). Hän ei kuitenkaan erottaisi Fidesziä ryhmästä suoraan, vaan laittaisi puolueen jonkinlaiseen välitilaan.

Sekä Virkkunen että Sarvamaa kehuvat Fideszin europarlamentaarikkoja aikaansaaviksi. He korostavat, että ongelma on lähinnä puolueen johtaja Viktor Orbán.

EPP:tä jarruttaa asiassa myös se, että Fideszillä on 217 europarlamentaarikon ryhmässä 11 paikkaa. Unkarilaisten lähtö heikentäisi ryhmän enemmistöä parlamentissa.

Orbán kehotti parlamentaarikoita torjumaan yritykset poistaa Fidesz EPP:stä, ja kiisti edustajien kritiikin yksinvaltaisista otteista.

– Unkari ei ole autoritaarinen maa, Orbán lopetti puheenvuoronsa.

.
.