Venezuela aikoo vetäytyä Amerikan valtioiden järjestöstä

Maa on ollut ihmisoikeuksia ja demokratiaa ajavan OAS:n jäsen vuodesta 1948. Hallituksen vastaisissa mellakoissa kuollut jo lähes 30 ihmistä.

Venezuela
Mielenosoittajia kadulla. Yksi istuu maassa happinaamari päässään ja toinen pitelee häntä kiinni hartioista.
Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Caracasissa, Venezuelassa 26.4.2017. Mielenosoittajat vastustavat presidentti Nicolas Maduroa.Cristian Hernandez / EPA

Etelä-Amerikan Venezuela aikoo vetäytyä Amerikan valtioiden järjestöstä (OAS). Venezuelan ulkoministeri Delcy Rodriguez kertoi televisiossa keskiviikkona.

Venezuela protestoi vetäytymisellään Washington-johtoista kampanjaa maan sosialistista hallitusta vastaan.

– Esitämme huomenna OAS:lle valituskirjeen ja aloitamme prosessin, joka kestää 24 kuukautta, Rodriguez sanoi.

OAS:n tavoitteena on edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksia sekä toimia rikollisuutta ja huumekauppaa vastaan. Venezuela on ollut järjestön perustajajäsenenä vuodesta 1948.

Venezuelan päätös on ollut odotettu. Ulkoministeri kertoi asiasta hetki sen jälkeen, kun OAS:n lähettiläät hyväksyivät päätöslauselman, joka kokoaa alueen ulkoministerit keskustelemaan Venezuelan kriisistä.

Mielenosoittajat kadulla pääkaupungissa

Väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuivat maan pääkaupungissa, Caracasissa keskiviikkona. Mielenosoittajat ovat osoittaneet mieltä hallitusta vastaan. Poliisi ampui väkijoukkoon kyynelkaasua. Yksi ihminen kuoli, kun hän sai iskun kyynelkaasupurkista yhteenotossa poliisin kanssa. Kuukauden kestäneissä mellakoissa on kuollut jo 29 ihmistä.

Venezuela on ollut jo pitkään syvässä taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Maan korkein oikeus vei noin kuukausi sitten maan parlamentilta lainsäädäntövallan. Oppositio pitää päätöstä vallankaappauksena ja syyttää presidentti Nicolas Maduroa diktatuurista.

Venezuelan naapurimaat ovat ilmaisseet huolensa maan tilasta. Yhdysvallat on tuominnut Venezuelan korkeimman oikeuden toimet.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Päivitetty kello 04.52: uhrien määrä