Kelan pääjohtaja neuvoo kannustinloukkujen karsimisessa: Viisi etuutta yhteen ja samaan lakiin

Elli Aaltosen ehdotus merkitsisi sitä, että henkilön pitäisi hakea ainoastaan yhtä sosiaaliturvaetuutta viiden sijaan.

sosiaaliturvapolitiikka
Ylen aamu-tv: Sosiaalietuuksien uudistaminen - vieraana Kelan pääjohtaja
Ylen aamu-tv: Sosiaalietuuksien uudistaminen - vieraana Kelan pääjohtaja

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen yksinkertaistaisi rajusti nykyistä sosiaaliturvaetuuksien järjestelmää. Aaltonen puristaisi viisi minimietuutta yhteen lakiin.

– Kun ihminen on yhden lain piirissä, ei synny kannustinloukkuja, vaikka siirtyisi [etuuden] syystä toiseen, Aaltonen perusteli Ylen aamu-tv:ssä torstaina.

Aaltosen mainitsemat viisi etuutta ovat sairauspäiväraha, työmarkkinatuki, peruspäiväraha, toimeentulotuki ja asumiseen liittyvä tuki. Ehdotus tarkoittaisi käytännössä sitä, että henkilön tarvitsisi hakea ainoastaan yhtä etuutta viiden sijaan.

Kokonaisuutena nykyinen järjestelmä on kannustinloukkuineen aivan liian hankala hahmottaa, Aaltonen sanoo.

– 42 sosiaaliturvan etuuksissa on niin paljon erilaisia koukkuja, että kansalaisen on niitä vaikea ymmärtää. Myös ajatellen sitä, onko mahdollista työllistyä ja saako palkkana enemmän kuin sosiaaliturvana.

Hallitus kertoi tiistaina puoliväliriihensä jälkeen, että koko sosiaaliturva pannaan remonttiin. Valmistelu kestää vuoden 2019 helmikuuhun.

Hallituksen jo esittämiä toimia Aaltonen kiittelee etenkin siitä, että ne parantavat pieni- ja keskituloisten asemaa. Esimerkiksi hän nostaa varhaiskasvatuksen maksujen alentamisen.