Jyväskylä markkinoi Venetsiassa Alvar Aallolla

Jyväskylä luottaa matkailussa kulttuurin vetovoimaan. Kaupunki markkinoi itseään toukokuussa käynnistyvässä Venetsian taidebiennaalissa Aallon pääkaupunkina.

Alvar Aalto
Casa Laurén Vapaudenkadulla.
Casa Láuren Jyväskylässä kuuluu vähemmän tunnettuihin Aalto-kohteisiin.Jarkko Riikonen / Yle

Venetsian taidebiennaali on Euroopan tunnetuimpia taidetapahtumia. Suomi on mukana ensi kuussa käynnistyvässä biennaalissa, ja Alvar Aallon arkkitehtuuri on vahvasti esillä tapahtuman Suomen osastolla – Alvar Aallon suunnittelemassa paviljongissa.

Mukana on myös Jyväskylän kaupunki, joka markkinoi itseään Aallon kaupunkina.

– Alvar Aalto kiinnostaa edelleen valtavasti, ja Aallon arkkitehtuurin perään matkustetaan kaukaakin. Emme ehkä paikallisesti aina aivan ymmärräkään, miten suuresta asiasta on kyse, sanoo Jyväskylän seudun matkailumarkkinoinnin markkinointipäällikkö Susanne Sarvilinna.

Sarvilinnan mukaan Alvar Aalto on alueen kulttuurimarkkinoinnin kärki, jota paketoidaan mahdollisimman monia kiinnostaviin muotoihin.

Säynätsalon kunnantalo
Säynätsalon entinen kunnantalo.Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskylässä ja lähialueilla onkin kymmeniin nouseva määrä Aallon suunnittelemia rakennuksia (siirryt toiseen palveluun) (Visit Jyväskylä), pelkästään Jyväskylän yliopiston pääkampuksella Aallon rakennuksia on seitsemän. Jyväskylässä sijaitsee myös ensimmäinen Aallon suunnittelema asuinkerrostalo.

Rahallisesti tämä ei iso ponnistus ole.

Susanne Sarvilinna

Jyväskylän matkailumarkkinoinnissa luotetaan siihen, että Venetsian biennaalin puolesta miljoonasta kävijästä osa kiinnostuu myös Aallon Jyväskylästä.

– Määrällistä tavoitetta emme ole asettaneet, mutta rahallisesti tämä ei iso ponnistus ole, vaan yhteistyön kautta hyvin kustannustehokas tapa markkinoida, sanoo Sarvilinna.

– Toki mielenkiinnolla seuraamme esimerkiksi liikennettä meidän Alvar Aalto -verkkosivuillamme, ja tuleeko Euroopasta nykyistä enemmän ryhmiä Jyväskylään, hän jatkaa.

Sarvilinna uskoo myös, että kun tietoisuus Jyväskylän Aalto-kohteista lisääntyy, myös matkailijamäärät ajan kanssa kasvavat.

Alvar Aallon Valtiontalo Jyväskylässä.
Pahasti rapistunut Valtiontalo odottaa kunnostusta. Rakennus on peitetty hupulla, jotta julkisivusta mahdollisesti irtoavat kappaleet eivät osuisi ohikulkijoihin.Matti Myller / Yle

Korjattu arkkitehtuuribiennaali taidebiennaaliksi. Arkkitehtuuribiennaali on Venetsiassa ensi vuonna.