Akkutehtaan edustajat Vaasassa: Päätöksiä sijoituspaikasta luvassa jo ennen kesälomia

Northvolt Ab:n edustajat tutustuivat tänään Vaasan seutuun. Vaasan lisäksi akkutehtaasta kisaa ruotsalaispaikkakuntia ja Suomessa Kotka-Hamina -seutu.

Elektroniikan ja sähkölaitteiden valmistus
Havainnekuva Northvolkin suunnittelemasta akkutehtaasta
Northvolt

Ruotsalaisen energiayhtiö Northvoltin edustajat ovat tänään tutustuneet Vaasan seutuun. Vaasa on yksi mahdollisuus ruotsalaisyhtiön suunnitteleman uuden akkutehtaan sijoituspaikaksi.

– Vierailusta jäi myönteinen ja erittäin positiivinen tunnelma kaikilta osin. Vieraat kyselivät paljon ja olivat hyvin kiinnostuneita laajasti kaikista asioista, kuvailee vierailua Oy Vaasa Parks AB.n toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma.

Vaasa teki vaikutuksen

Northvoltin edustajat saapuivat Vaasaan aamulla Tukholmasta ja päivän mittaan tutustuttiin mm. akkutehtaan sijaintipaikkavaihtoehtoihin ja niiden logistisiin mahdollisuuksiin sekä akkutehtaan lupaprosesseihin liittyviin asioihin.

Ulla Mäki-Lohiluoman mukaan vieraat olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja siihen, miten asian suhteen Vaasan seudulla on jo alettu toimia.

– Täällä on lähdetty jo liikkeelle laaja-alaisesti. On tehty työtä luvitusten valmistelujen eteen yhteistyössä viranomaisten kanssa, Mäki-Lohiluoma sanoo.

Myös päivän aikana esitellyt muut Vaasan seudun ominaisuudet ja alueen teknologiakeskittymä teki Mäki-Lohiluoman mukaan vieraisiin vaikutuksen.

Finalistit selvillä ennen kesälomia

Ulla Mäki-Lohiluoman mukaan akkutehdas olisi toteutuessaan usean miljardin euron hanke ja työllistäisi 2000-3000 henkilöä. Yksi vierailun tärkeistä puheenaiheista olikin työvoiman riittävyys alueella.

– Pystyimme vastaamaan saatujen työvoimaselvitysten perusteella, ja yliopistossa sekä korkeakouluissa pystyttiin osoittamaan, että täällä osaajia löytyy hyvin, myös ammattiopistotasolla. He kysyivät asiaa myös Wärtsilässä ja saivat myös sieltä vahvistuksen, että hyvää työvoimaa löytyy.

Northvoltin akkutehtaan sijoituspaikaksi on Vaasan lisäksi ehdolla Suomesta myös Kotka-Hamina –seutu. Akkutehtaasta kilpailee myös useita ruotsalaispaikkakuntia.

– Vieraat totesivat, että jo ennen kesälomia olisivat päättämässä kahdesta paikkakunnasta, joiden perusteella tehtäisiin sitten tarkempia analyyseja, Mäki-Lohiluoma sanoo.