Hyppää sisältöön

Kansallinen veteraanipäivä palasi juurilleen Lahteen – katso sinivalkoisen juhlan tunnelmat kuvina

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaan Lahdessa osallistui noin 2 500 ihmistä. Veteraaneja oli mukana ympäri Suomea.

Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietettiin torstaina Lahdessa. Veteraanipäivä-perinne alkoi Lahdesta tasan 30 vuotta sitten. Sen ja Suomi 100 -juhlavuoden vuoksi torstain tilaisuus oli tavallista näyttävämpi. Tunnelma messukeskuksessa oli harras ja koskettava.

Päivä alkoi aurinkoisessa säässä lipunnostolla ja hartaudella. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Juhlassa kuultiin perinteitä kunnioittaen Finlandia, Narvan marssi sekä Veteraanin iltahuuto. Pääjuhlassa nähtiin yli 400 esiintyjää: musiikista vastasivat Sinfonia Lahti, Kaartin soittokunta sekä yli kahden sadan laulajan Päijät-Hämeen suurkuoro. Lavalle nousi myös joukko päijäthämäläisiä tanssijoita ja sirkusakrobaatteja. Juhlassa kulki tarina isän sotaan lähdöstä.

Pääjuhlan ohjelman oli käsikirjoittanut ja ohjannut Väinö Weckström. Kuva: Mika Halme / Yle

Juhlapuheen piti Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka korosti sodan kokeneiden sukupolvien jättämää arvoperintöä ja myönteistä elämän asennetta. Niinistön mukaan veteraanit ja lotat menettivät paljon, mutta ovat antaneet nykypolville paljon enemmän. Presidentin puhe sai kunniavierailta paljon kehuja.

Juhlaan osallistui veteraaneja ympäri Suomea. Kalevi Raatikainen saapui Mikkelistä. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Tapahtumaa taltioi lähes 60 median edustajaa ja juhla lähetettiin suorana Yle Areenassa ja TV1:ssä. Juhlassa oli koolla 2 500 vierasta, joille oli tarjolla hernekeittoa, hämäläistä näkkileipää sekä juhlaleivokset.

Leivos tunnusti päivän juhlavärejä. Kuva: Päivi Kuisma / Yle

Ensi vuonna veteraanijuhlaa vietetään uudistettuna Helsingissä, jossa Puolustuvoimat järjestää juhlan omien 100-vuotisjuhliensa kunniaksi.

Lahtelainen Kalle Väänänen osallistui myös ensimmäiseen veteraanijuhlaan Lahdessa 30 vuotta sitten. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Tapahtuma oli avoin kaikille. Juhlaan oli myös kutsuttu yli viisisataa lahtelaista koululaista. Eturivissä istuivat entinen Puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund, Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt Lappeenrannasta sekä pääministeri Juha Sipilä.

Veteraanijuhlan pukukoodiin kuuluvat tietysti kunniamerkit. Kuva: Mika Halme / Yle